2020-06-30T09:31:21+02:00 30. јуна, 2020. 09:31 |

Нови ЦТГ и дигитални колпоскоп

Представници Општине Петровац на Млави предали су ових дана савремену медицинску опрему Општој болници. Донација је резултат успешног партиципирања локалне самоуправе за средства на конкурсу Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику.

Нову опрему чини савремени фетални монитор за вршење ЦТГ прегледа у крајњој фази трудноће и за боље праћење стања мајке и бебе као и дигитални колпоскопски апарат који ће допринети дијагностификовању узрока неплодности и правовременом уочавању гениталних абнормалности. 

Учешће Републике је 2.616.300 динара, а Општине 461.700 динара. Пројектом су предвиђене и две едукативне радионице из области педијатрије и међугенерацијске солидарности, као и медијско промовисање популационе политике. Ово је друга година за редом како Општина Петровац на Млави добија средства од Кабинета за демографију и популациону политику. Прошле године је овој установи дониран најсавременији апарат за ултра звук.

Поред бриге о здрављу будућих мајки ова локална самоуправа наставља да спроводи и друге мере популационе политике, као што је субвенционисање четвртог покушаја вештачке оплодње зашта је издвојено 3.000.000 динара. Неке од стандардних мера ове политике су и бесплатан боравак једног броја деце у вртићу као и бесплатно предшколско образовање за сву децу. Такође, родитељи за свако новорођенче од Општине добијају по 25.000 динара.