У РАЗГОВОРУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ПОЖАРЕВЦА БАНЕТОМ СПАСОВИЋЕМ

Годину на измаку обележио је долазак инвеститора у Пожаревац, високо позиционирање на туристичкој мапи Србије, пре свега кроз велики успех овогодишњих Љубичевских коњичких игара, којима је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. За нама су инфраструктурни радови на целој територији града, од сеоских до урбаних средина, уз посете бројних министара, као и премијерке Ане Брнабић услед капиталне инвестиције у српској термоенергетици.

НАРАСЛА ПОДРШКА СНС-У

Само финале године остаје у знаку избора за Скупштну Градске општине Костолац, на којима је са 63,8 посто победило досадашње руководство из коалиције СНС – СПС.Градоначелник Пожаревца, иначе и председник Градског одбора СНС Пожаревац Бане Спасовић, тим поводом истиче:

– Нема бољег начина да се на ту тему говори осим у бројкама. На локалним изборима у Костолцу 2013. године Српска напредна странка је са партнерима имала 45 посто освојених гласова, док смо ове године освојили 63 посто, и резултат поправили за 18 посто. Подсетићу вас да смо у односу на страначке колеге, у местима где су заједно са Костолцем расписани избори, имали тежи задатак, јер је на нашим изборима било највише пријављених листа.

– Када је читава територија Града Пожаревца у питању, ту је тренд раста популарности Српске напредне странке још и већи, јер смо на локалним изборима 2012. година имали 23 посто, а на прошлим изборима за одборнике Скупштине Града Пожаревца освојили смо чак 45 посто, што чини раст од 22 посто.

– Повећање поверења грађана у СНС у Пожаревцу, рекао бих да је то плод нашег рада на мисији развоја града који је евидентно препознат од стране бирача. Градско руководство је у садејству са руководством Градске општине Костолац али и свих припадајућих месних заједница било концентрисано на остваривање опипиљивих резултата за грађане и они су то умели да награде на изборима.

Ми у Пожаревцу на ту награду не гледамо као на прилику за спавање на ловорикама, већ на обавезу да радимо још јаче, брже и боље.

 ОТВАРАЊЕ РАДНИХ МЕСТА

Бане Спасовић градоначелник Пожаревца

Развој привреде који доноси нова радна места, део је рада локалне власти који највише интересује грађане. Да ли сте по том питању задовољни учињеним у 2017. години?

– Задовољан сам учињеним у овој години на том плану, а надам се да ћемо резултатима битизадовољни сви заједно,већ у наредној години. У периоду иза нас смо превасходно правили темеље без којих ниједан инвеститор, било домаћи или страни, није желео ни да покуца на наша врата. Многи су били сумњичави када смо купили 22 хектара земљишта Шећеране, заједно са припадајућим објектима, иако смо то учинили по цени која је била готово пет пута мања од почетне.

– Аргумент да је то био погрешан потез ових дана пада у воду када знамо да се управо тамо приводи крају инвестиција турске текстилне компаније „Рингелсан“. Преговори са њима су били дуги и тешки, али свакако не би били могући да нисмо били у прилици да им понудимо одговарајућу инфраструктуру. Ту очекујемо око 1.000 нових радних места, колико је најавио власник компаније, заједно са турским амбасадором који је недавно обишао њихов погон.

– Подсећам да ће ово бити друго капитално улагање у наш град,јер је отварање „Стоп – шопа“, аустријског „Имофинанса“, заказано за крај априла 2018. године. Овај ритејл парк ће већ у првој фази директно упослити 300 радника, и тако отворити могућност за зараду и многим локалним добављачима. Не заборавите да је ту град профитирао и продајом градског земљишта аустријанцима, што је била још једна корист за локални буџет.

Има ли наговештаја за још инвеститора?

– У преговорима смо са још неким инвеститорима из тих земаља, али подједнако колико ка страним, толико смо усмерени и ка домаћим инвеститорима, нарочито са територије нашег града. Пожаревац је трећи град у Србији који је за 2017. годину донео Програм локалног економског развоја. Након Јавног позива за доделу средстава потом Програму, у укупном износу од 17.000.000 динара, локалној фирми „Дипром“д.о. о. је одобрено 3,3 милиона за осавремењивање производног процеса, уз услов да упосли одређен број нових радника. Конкурс је и даље отворен и чека још предузимљивих Пожаревљана да им као Град помогнемо у оснаживању свог бизниса.

“У наредним година више и боље”

„Задовољан сам учињеним у 2017. години, али уз снажан утисак да у наредним годинама можемо још више и боље. Мишљења сам да смо у периоду иза нас више припремали терен за будући рад и резултате, него што су они постали опипљиви у овој години. Прва радна места су, захваљујући инвеститорима из Аустрије и Турске, већ извесна у наредној години и сигуран сам да су те компаније генератор и оних инвестиција које ће доћи после њих. Важно је да имамо чисту ситуацију у погледу регулисаних прописа, а то је, понављам, предуслов да се започну преговори. Изоставио сам да кажем да нам у скретању великих страних компанија ка Пожаревцу увелико помажу и добри контакти које смо остварили са многобројним амбасадорима који су посећивали наш град, попут оних из Турске, Аустрије, Индонезије, Израела…

 

 ПОДРШКА ДРЖАВЕ

 Коликоје у привредном развоју града значајнаподршкаВладе РС и министарстава?

– Управо смо неке од контаката са инвеститорима успоставили захваљујући доброј сарадњи са појединим министарствима у Влади Републике Србије. Дакле, подршка је присутна и итекако значајна, али сама по себи није довољна уколико желите да покренете град. Уколико ту подршку чекате скрштених руку, велика је вероватноћа да ће неку прилику уграбити они агилнији од вас. Зато смо моји сарадници и ја често у Београду, како би били у прилици да се изборимо на многобројним конкурсима. Тако смо од Републике добили суфинансирање обнављања школских објеката, капиталних делова комуналне инфраструктуре и слично,а очекујемо и значајно обнављање Дома здравља по том основу.

Већ другу годину за редом је председник Републике Србијепочасни актер Љубичевских коњичких игара? Како је дошло до те сарадње?

 Врло једноставно.Обратили смо се кабинетупредседникаАлександра Вучићаи објаснилизаштобибилодобродаинституцијапредседникаРепубликеСрбијепоновостанеизаманифестацијекакваје ЉКИ. И,морамдакажемданијебиломногодвоумљења. Напротив, добилисмомноговећуподршкуоддекларативне, какву смо очекивали након молбе да буде почасни председникОрганизационог одбора. Направљен је посебан план улагања државе у ергелу Љубичево и хиподром, тако да смо као град и на том плану профитирали. Председник је отишао и корак даље и пружио посебну пажњу и обележавању 300 година од потписивања Пожаревачког мира наредне године, што је и најавио током свог обраћања на дефилеу поводом отварања Љубичевских коњичких игара. Поново ће тај државни пројекат на тлу нашег града донети нове инфраструктурне користи за Пожаревац.

– Добра сарадња са председником Републике и Владом, ако се сопственим радом заслужи, може донети много користи за град, што ће 2018. година тек показати.

 

ПРАЗНИЧНА ПОРУКА

„Као градоначелник, Пожаревљанима желим да, уколико су незапослени, добију радно место у једној од компанија које почињу са радом наредне године или да започну сопствени бизнис, у чему ћемо им као Град помоћи. Уколико већ раде, желим да у послу напредују и тиме допринесу и развоју града.

Као Пожаревљанин, својим пријатељима, комшијама и суграђанима поручујем да, уколико желимо да напредујемо као Град, морамо имати више вере и у њега и у саме себе. Такође, свима желим пуно здравља, личне и породичне среће у новој 2018. години.“

 

ИНФРАСТРУКТУРА

Протеклу годину  обележили су бројни инфраструктурни радови и инвестиције на целој територији града. Шта бистеиздвојили?

– Урађене су неке од важних градских саобраћајница попут Улица Кнез Милошев венац, Шумадијска, Лењинова, уз посебну пажњу на критичне саобраћајне тачке које су правиле велике проблеме возачима и пешацима.

– Укупно, за нешто мало вишеод годину дана добили смо 50 нових километара асфалтираних улица и путева који су под ингеренцијом града и исто толико километара нове топлификационе мреже. Узевши у обзир да поред урбаних области, Пожаревац на својој територији има и сеоских насеља, велики број активности је усмерен и ка њима. Да би предупредили последице великих поплава, локална власт је започела капитални пројекат. Завршене су све три фазе санационих радова на заштитним и регулационим објектима водотока другог реда Стара Млава и у зони угрожених подручја Бубушинац, Маљуревац и Брадарац. Пројекат, у кога је уложено 90 милиона динара из сопственог буџета, спречава муке ових људи и са подземним водама те се тиме решава деценијски проблем.

– Посебно сам поносан на инвестиције у младе, посредно, кроз обнављање школских објеката. У Основну школу “Јован Цвијић” у Костолцу уложено је 100 милиона динара и она данас изгледа фантастично. Основну школу “Доситеј Обрадовић” тек очекује велика реконструкција, а реновирали смо и издвојено одељење ОШ “Вук Караџић” у Забели.Подвлачим, усмеравање новца у просвету схватамо као улагање у младе, никако трошак.

СУБВЕНЦИЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

– Недавно смо потписали око200 уговораза разне видове подстицаја пољопривредне проиозводње, чија је укупна вредност близу 40 милиона динара. Интересентан је податак да је град за две године издвојио око 600.000 евра за подстицаје у пољопривреди, што нас ставља у сам врх у земљи по улагању у пољопривредну производњу. За наредну годину за пољопривреду смо у буџету града издвојили око 90 милиона динара. Такође, Град се труди да пољопривредницима олакша и крозојачавање противградне заштите као и изградњу атарских путева, које смо у периоду иза нас изградили у дужини од 40 километара.

САДРЖАЈИ ЗА МЛАДЕ

Поменули сте младе. Како је још град бринуо о њиховим потребама и који су планови за наредну годину у тој области?

– Када је брига о њиховом образовању у питању, подстицаје младим умовима дајемо и у виду стипендија и награда које наши студенти и ђаци постижу на различитим такмичењима. Упоредо са тим, желимо да их приволимо да се након студија врате у Пожаревац и тако што радимо на томе да тада имају радна места, али и богатији друштвени живот и понуду културних садржаја.

На том пољу не може се оспорити велики напредак Града. Последње две године Пожаревац су походиле велике музичке звезде домаћепоп и рок музике, уз одржавање високог стандарда разноврсних програма из културе?

– Имали смо две велике балканске па и светске звезде, “Бијело Дугме” и Здравка Чолића, али није била актуелна само поп и рок музика. Подсетићу Вас на Симфонијски оркестар “Гвардиа” који смо оформили и направили пун погодак. Сведоци смо да су они за кратко време до те мере постали омиљени код публике да су прошле среде имали чак два концерта у истом дану, услед великог интересовања. Што се осталих сегмената културе тиче, много смо уложили у опрему Центра за Културу, како сценску тако и у оном делу који је битан за комфор посетилаца. То нам се већ враћа изванредним програмима и крцатим салама за све програме.

– Аплицирали смо и добили домаћинства значајних спортских догађаја попут финала Међународног турнира, државног Суперкупа и Купа у одбојци, националног Купа у футсалу, разних домаћих првенства и такмичења. Ти спортски догађаји, поред наших млађих суграђана, свакако су обрадовали и оне старије.

Share.

Comments are closed.

Skip to content