РАЗГОВОР СА ГАЛИНОМ ПЕРИЋ, ДИРЕКТОРКОМ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ ПОЖАРЕВАЦ

Центар за културу Пожаревац

Година за нама пожаревачком Центру за културу представљала је још једну у низу која је граду понудила стотине разнородних програма из сфере уметности, културе и забаве.

Основна чињеница везана за рад у 2022. је да се након пандемије короне реализоване активности не могу поредити са претходне две године, наравно, у позитивном погледу. Вреди подсетити да је ова Установа, у складу са тада прописаним мерама, много тога остварила, али је минула година, како каже директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић, донела значајан помак у свим сегментима:

– Полазећи од аматерског драмског стваралаштва, улазак у 2022. годину Позориште „Миливоје Живановић“ обележило је 12. јануара премијером преставе „Луда Троја у стотину боја“ коју је за сцену приредила и режирала Тијана Бајић. Месец дана касније на Великој сцени уследила је још једна премијера. Реч је о комаду „Генерална проба самоубиства“ који је по тексту Душана Ковачевића адаптацијом и режијом отелотворила Драгана Данда Стојановић, у овом случају и као непосредни драмски актер. Захуктали ансамбл тим Позоришта „Миливоје Живановић“ 16. јуна  премијерно је приказао Шекспиров „Сан летње ноћи“ редитеља Дејана Цицмиловића, док је четврто премијерно дело представљено публици трагедија „Отац“ по делу Аугуста Стриндберга, драматршки и редитељски осмишљена од Данде Стојановић, каже Галина Перић, наглашавајући да је 26. децембра изведена последња  премијера у 2022. којом је на сцени од стране пожаревачких глумаца заживело ново виђење „Злочина и казне“ великог Достојевског у режији Милоша Јагодића.

                                                      Детаљ са премијере комада “Злочин и казна”                             Фото: Б.Николић

Наравно, значајан удео и у минулој години на обе сцене, али и својим гостовањима имали су и пoлaзници Дрaмскoг студиja Цeнтрa зa културу Пoжaрeвaц.

-Најбитније је да поменуте представе нису остале у Пожаревцу, већ да их је са задовољством одгледала  публика широм Србије, а да су награде освојене на минулим фестивалима потврда високих критеријума које као тим постављамо уласком у пројекат. Поменутом треба додати Споразум о сарадњи установа културе градова Србије, потписан управо у нашој установи чији је основ умрежавање културних установа, заступање заједничких интереса, унапређење и развој позоришта, размена знања и искустава. О његовом значају говори чињеница да се првобитни број од 12 потписника знатно увећао пружајући шансу популаризацији свих видова уметности и уметника ван престонице, сазнајемо од Галине Перић.

Са отварања споменика Миливоју Живановићу

ФЕСТИВАЛСКИ ЖИВОТ

Галина Перић, директорка ЦЗК Пожаревац

Како је Пожаревац један од ретких градова који је изнедрио, те деценијама негује и реализује чак четири позоришна фестивала, ово је била незаобилазна тема разговора са директорком Центра за културу Пожаревац.

– Фестивалски, годину смо традиционало започели у фебруару 18. Сусретима варошких позоришта  „Миливојев штап и шешир“, а наставили на дан рођења Миливоја Живановића 26. Глумачким свечаностима које носе његово име. Овогодишња манифестација у оквиру пратећих програма имала је два кључна момента. Најпре је промовисана монографија „Миливоје Живановић“ аутора доктора Петра Волка позоришног и филмског критичара, који је дочекао да види своје дело, али не и промоцију, јер га је  болест одвела са животне сцене. Други детаљ догодио се на затварању Глумачких свечаности када је на платоу пред улазом у Центар за културу откривен споменик Миливоју Живановићу рад академског вајара Јована Солдатовића. Тако смо се на адекватан начин одужили великану позоришне сцене који је у пуној глумачкој снази својевремено одушевио и Исток који га је наградио Медаљом „Станиславски” у Москви, и Запад, када му је Театар нација у Паризу доделио високо признање „Сара Бернар”, говори Галина Перић, истичући да је током јуна реализован 4. Виминацијум фест, док је 3. децембра проглашењем победника завршена овогодишња 15. Смотра дрaмских aмaтeрa Пoмoрaвљa и Пoдунaвљa „Живкa Maтић“.

Миодраг Крстовић, победник Глумачких свечаности 2022.

Када је о осталим традиционалним програмима реч, неизоставно је поменути 40. Мајску гитаријаду као и 11. Фестивал музичког филма „ФЕМУФ“ приређен у Малој сали Центра за културу.

– Ни ове године нисмо пропустили да суграђане наградимо летњим програмима. Ово лето било је у знаку дешавања намењених деци која су реализована на отвореној сцени у центру Пожаревца,   док је Културно лето обиловао дешавањима посвећеним и осталим генерацијама различитих забавних и уметничких интересовања, каже Галина Перић и додаје:

– У минулој години Пожаревљанима смо приредили и два велика професионална гостујућа програма. Најпре, реч је о опери „Травијата“ Народног позоришта Београд које је изазвала велики одјек међу публиком. Потом је уследило и гостовање Позоришта на Теразијама мјузиклом „Чикаго“,  вансеријским уметичким доживљајем за које наша кућа поседује адекватне услове, јер уз ротирајућу сцену постоји адекватан простор за читав велики оркестар.

БОГАТ МУЗИЧКО ФОЛКОРНИ СЕГМЕНТ

                           Детаљ са Новогодишњег концерта ГАНИП-а                    Фото:Б.Николић

-Када је о музичким сегментима рада наше установе реч, након пандемијског затишја и обнове у редовима ГАНИП-а, фолкор се у пуном светлу вратио на сцену. Формиране су све групе: у зависности од узраста неколико најмлађих,  припремних,  преко извођачког све до ветерана.  Имали смо гостовање у Охриду на Међународној смотри у овом граду Републике Северне Македоније, потом наступ на II Meђунaрoднoj смoтри вeтeрaнa „Фoлклoр je игрa зa живoт циjeли“ у Сaрajeву. Уочи Нове године, у четвртак 29. децембра одржан је традиционални Новогодишњи наступ Градског ансамбла народних игара и песама Центра за културу Пожаревац, говори директорка Центра и додаје:

– Не треба запоставити  ни рад Женске певачке групе ГАНИП-а, који је уз бројне наступе представљао наш град на Фестивалу традиционалног певања под називом „Пјесмо моја, мио разговоре” чији је домаћин био КУД „Башчаршија“ Сарајево.

                                                    Мешовити градски хор                                       Фото:Б.Николић

Под окриљем Центра за културу Пожаревац функционишу и Мешовити градски хор, који је у минулом периоду имао доста активности, као и оркестар „Гвардија“ .

-Када је о раду Мешовитог градског хора реч,  уз ревијалне било је и такмичарских наступа. Тако је на традиционалном Охридском хорском фестивалу, од 16 хорова из шест земаља, стручни жири нашем хору доделио другу награду. У септембру хор је по позиву учествовао на  Међународном фестивалу хорова у Београду, на Коларцу, а управо ових дана уз велики Новогодишњи концерт приређен у нашој Установи, у току је низ наступа у округу, говори Галина Перић и додаје:

– Поносни смо на оркестар „Гвардија“ који се публици представља у бројним приликама и различитим поставкама не само Пожаревцу, већ и Србији. Недавно је завршено снимање њиховог живог албума који је тренутно у постпродукцији и ускоро ће се наћи у рукама поштовалаца музике. Иначе,  чланови „Гвардије“ су 2022. годину заокружили двоструким концертом: 28. децембра Новогодишњи концертом за децу и великим Свечаним новогодишњим концертом.

                                                Оркестар Гвардија                                           Фото: Б.Николић

Значајно је да Центар за културу Пожаревац и у 2022. године стоји иза бројних уметничких сегмента попут изложби, књижевних промоција и сличних садржаја, али и да је на адекватан начин обележен један значајан датум: четрдесет година од усељења у ову зграду.

ПРАКТИЧНО ВЕЋ У 2023. ГОДИНИ

Дрaмски студио Цeнтрa зa културу Пoжaрeвaц

У разговору од директорке Центра за културу Пожаревац, Галине Перић, чујемо да су многи радни договори окончани или у току и да већ теку припреме за  програмску 2023. годину.

– У фебруару нас очекују 19. Сусрети варошких позоришта „Миливојев штап и шешир“, а могу да кажем како ће селектор наступајућих Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ бити директорка драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез. Наша уиграна глумачка екипа радиће луткарску представу, коју ће овај пут одрасли приредити за децу. Реч је о адаптацији народне приче „У цара Тројана козје уши“ чију поставку ради један од најбољих мајстора луткарства на сцени Драгиша Косара. Ту је и представа „Пинокио“ коју режира Данда Стојановић, док ће наши глумци приредити и комад „Нормалан а луд“ по тексту Владе Ђорђевића. Наравно, то није све, а међу изненађењима за публику је и један велики и веома значајан пројекат који ћемо убрзо обелоданити јавности , каже Перић.

За све поменуто од великог значаја је да сваки детаљ буде на свом месту, а функционисање беспрекорно:

– Један овакав простор, који обједињује бројне културне садржаје, мора у сваком тренутку да одговори захтевима, тако да смо редовно бринули о одржавању, али и осавремењивању услова за рад. Како је и у години за нама била изражена биоскопска делатност, потрудили смо се да у Малој сали поставимо ново пројекционо платно, као и инвертер климе. Уз бројне ситније радове за нас запослене уведена је такозвана „електонска кошуљица“, која је у сваком тренутку доступна и олакшава организационо-планске могућности, каже директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић и  закључује:

-Овом приликом желим да истакнем немерљиву подршку Града Пожаревца, као и озбиљно, одговорно и предано ангажовање свих запослених у нашој Установи. Имајући у виду да смо на прелазу двеју година, од срца у име радника Центра за културу читаоцима честитам  празнике и упућујем најлепше жеље!

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content