2021-06-08T09:50:38+02:00 8. јуна, 2021. 09:46 |

Нови производни погон Kонцерна Бамби

Нови производни погон Kонцерна Бамби у Пожаревцу, вредан 12 милиона евра, у коме ће се производити плазма кекс, почеће да ради у септембру ове године и омогућиће готово дуплирање производње тог популарног кекса, најављује директор Драган Стајковић током посете председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа тој компанији.

– Фантастична је ствар када дођете у компанију која, у години која није била ни мало лака, успе да повећа извоз за 15 одсто и када видите да компанија која је лидер, како у Србији тако и региону, полако расте у светског лидера као део Coca-Cola система. Ово је највећа инвестиција Coca-Cola система икада, а од септембра биће пуштен у рад десети производни погон за Бамби производе, рекао је Чадеж.

Председник ПKС навео је да је аквизицијом компаније Бамби, Coca-Cola систем омогућио компанији да од лидера у региону шири пословање на нова тржишта и расте у светског лидера. Обишао је и модерну линију за производњу чувених Бамби брендова и посебно нагласио да је поносан што види решења из области роботике која су производ наших младих стручњака.

Чадеж је најавио да ће Бамби производи ускоро добити ознаку „Чуваркућа“, у оквиру пројекта ПKС „Стварано у Србији“. Нагласио је да је компанија Бамби ушла у пројекат дуалног образовања за школску 2021/2022. годину и позвао родитеље и децу да се пријаве за стручне образовне профиле оператер у прехрамбеној индустрији и прехрамбени техничар у средњој Пољопривредној школи у Пожаревцу.

Генерални директор компаније Бамби Драган Стајковић, најавио је да ће кренути у изградњу развојног центра који ће омогућити квалитетну едукацију и стицање нових знања средњошколаца, студената, приправника:

– Прошле године смо премашили 30.000 тона готових производа од чега је било 22.000 тоне плазме. Kапацитет нове линије биће 15.000 тона годишње, што ће готово дуплирати нашу производњу плазме што је озбиљна количина, рекао је Стајковић.

Генерални директор Coca-Cola ХБЦ Србија Светослав Атанасов је такође током посете новог производног погона истакао да компанија Бамби, као део Coca-Cola система, улаже значајна средства у производњу и нова запошљавања. Додао је да са аквизицијом компаније Бамби пословни систем учествују са 0,6 одсто у бруто друштвеном производу (БДП) Србије.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић указао је на значај компаније Бамби за локалну заједницу и запошљавање, али и целокупни привредни раст Србије.

Kонцерн Бамби има око 800 запослених у Пожаревцу и Београду, годишње произведе око 33.500 тона кекса, извози на 22 светска тржишта, а највише у региону и у плану је ширење на тржишта Швајцарске, Аустрије, Румуније, Мађарске.