2018-01-19T09:38:01+01:00 19. јануара, 2018. 09:38 |

НОВИ УМЕТНИЧКИ ПРОСТОР У КУЧЕВУ

Галерија савремене уметности отворила врата

У Центру за културу Кучево отворена је Галерија савремене уметности за коју је, по речима директорке Јасмине Благојевић своје радове до сада поклонило више од шездесет уметника, тако да је број изложених дела, заједно са онима које је купило Министарство културе на конкурсу, преко 70.

          На свечаности отварања овог новог културног простора председник Општине Новица Јаношевић је подсетио да је Центар за културу, уз подршку локалне самоуправе, покренуо иницијативу са идејом да сталном изложбеном поставком, организацијом изложби, интерактивним и едукативним програмима, промовише савремену уметност кроз њене најатрактивније уметничке форме.

           -Ово је прилика да се нагласи значај савремене уметности у друштвеној заједници и подстакне улагање у културу и уметност, чиме се подстиче и културно-историјски као и туристички потенцијал града и општине. Промоција домаће и међународне уметности, упознавање јавности са савременим стваралаштвом, истицање битности интерактивне карактеристике при комуникацији посматрач-дело, главни су мотиви за покретање ове иницијативе. Потреба за међународном сарадњом уводи нас у савремене токове цивилизације, а размена искустава, поетика и интеракција важни су за разумевање савремених уметничких тенденција у уметности, генерално. Галерија омогућава, поред комуникације и интеракције, реализацију будућих сарадњи представљањем домаћих и иностраних стваралаца савремене уметности, рекао је Јаношевић који се захвалио домаћим уметницима из региона на поклоњеним делима за сталну поставку Галерије.

              -Овим смо добили вредна уметничка дела и пре свега пријатеље који ће проносити добар глас о нашем граду и који ће у нашој средини увек бити добродошли, рекао је Јаношевић уз обећање да ће локална самоуправа наставити да подржава добре пројекте и идеје у култури, јер „улагања у ову област нису трошак, већ инвестиција за будућност, поручио је.

Р.Н.