2020-08-09T20:08:45+02:00 9. августа, 2020. 20:08 |

Нови уређаји на дробилани копа „Дрмно“

На дробилани Површинског копа „Дрмно“, за време овогодишњег ремонта угљеног система, замењена су два погонска плочаста додавача којима се угаљ довози у дробилице за уситњавање. Реч је о савременим уређајима који треба да обезбеде континуирано снабдевање дробилица како би оне могле да уситне ископани угаљ на потребну гранулацију прописану техничким параметрима од 40 до 50 милиметара у дужем временском периоду. 

Радове је, по систему „кључ у руке“ извео конзорцијум „Лола ливница“ и „Тисен Круп“. Укупна вредност радова је око 80 милиона динара.

Са старим додавачима нисмо могли да обезбедимо у дужем временском периоду рад дробилица по техничким параметрима. То је доводило до неравномерног трошења чекића на дробилицама и бржег хабања, каже Драган Стевић, главни инжењер на дробилани. 

Стари уређаји нису омогућавали штеловање и оптимална подешавања. Опрема је масивна, робуснија и тежа што је захтевало да се претходно изведу и припремни радови.  

Oчекујемо мању буку и прашину у просторији, а имећамо равномернији и сигурнији рад овог дела постројења на дробилани. Транспортери ће моћи програмски да се контролишу и биће повезани с диспечерским центром одакле се надзире и управљање радом свих постројења на дробилани копа „Дрмно“, каже Стевић. 

Р.Н.