“Coca – Cola” систем и компанија “Бамби” својим пословањем у 2021. години генерисали су 360 милиона евра додатне вредности националној економији, што представља 0,7 одсто бруто домаћег производа Србије. Пружају и допринос за тржиште рада.

Компаније кроз директна радна места и повезани ланац вредности подржавају укупно 14.900 радних места, што чини 0,5 процената радних места у Србији. То значи да свако радно место у овом пословном систему генерише још осам радних места у другим привредним секторима, показују резултати представљени у оквиру Студије о друштвено – економском утицају “Coca – Cola” система и компаније “Бамби” у прошлој години која је јавности представљена 17. децембра у Београду.

Томислав Момировић

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић изјавио је да су макроекономски подаци за Србију, упркос кризи изазваној ратом на истоку Европе и прекидом глобалних ланаца снабдевања, бољи од очекиваних.

-Имамо раст БДП-а, рекордни ниво страних директних инвестиција који ће премашити четири милијарде евра у овој години, што је најчвршћи показатељ да инвеститори верују у Србију. “Coca – Cola” систем и “Бамби” су компаније које додају вредност економији Србије, пружају подршку професионалном развоју младих, представљају партнере локалним заједницама и дају снажну подршку запошљавајући директно више од 1.600, а индиректно око 15.000 домаћих радника. Србија је апсолутни лидер у региону када је реч о привлачењу страних директних инвестиција. Ово је потврда да инвеститори не одустају од улагања у Србији, напротив, реч је о новим инвестицијама у нашу земљу, не само кроз долазак нових компанија, већ и кроз ширење пословања компанија које већ раде код нас, рекао је Момировић.

У години када се привреда опорављала од снажног удара кризе, Систем је показао отпорност и снагу подршке локалној економији. Kако су представили генерални директор “Coca – Cola” HBC Србија и Црна Гора Светослав Атанасов, генерални директор Бамбија Драган Стајковић и генерални директор компаније “Coca – Cola” за тржиште Србије, Црне Горе и Северне Македоније Луца Сантанадреа, у буџет Србије уплаћено је 55 милиона евра директних пореских прихода. Подржано је још 144 милиона евра пореза у целокупном ланцу вредности, што износи 1 одсто укупног пореског прихода у земљи.

Светослав Атанасов
Драган Стајковић

Регионални директор “Coca – Cola” Никос Kалаитзидакис поносан је на постигнуте резултате остварене у прошлој години, доприносећи притом националном БДП-у са чак 0.7 процената.

-На сваки евро који су потрошачи издвојили за 2Coca – Cola” и “Бамби” производе произведене у Србији, 70 евроценти остало је у домаћој економији, чиме је демонстриран снажан локални карактер наших компанија. Ослањамо се на локалне добављаче, оснажујемо купце, улажемо у локалну радну снагу, истакао је Калаитзидакис. 

Никос Калаитзидакис

Само у 2021. години, ове компаније су у развој локалних заједница кроз друштвено – одговорне иницијативе уложиле око 785 хиљада евра.

Представљање резултата Студије пратила је и панел дискусија “Снага партнерства у изазовним временима”. На панелу су учествовали челни људи компанија “Coca – Cola” HBC Србија и Бамби Саша Стевановић, државни секретар Министарства финансија Републике Србије Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије Виолета Kовачевић, ЦЕО Мерцатор С, као и Љубодраг Савић, професор Економског факултета Универзитета у Београду, који је уједно пружио стручни допринос у тумачењу резултата студије.

Ово је пета по реду Студија друштвено – економског утицаја “Coca – Cola” система у Србији у 2021. години, а по други пут обухвата податке компаније Бамби. Студију можете преузети на linku.

Након представљања студије, компанија “Coca-Cola” прославила је са партнерима и сарадницима 25 година пословања у Србији.

Share.

Comments are closed.

Skip to content