У Голупцу су почели радови на реконструкцији старе зграде у којој су биле просторије Општинског одбора Социјалистичке партије Србије. Рок да се радови на реконструкцији заврше и у обновљену зграду усели новоосновани Народни музеј је четири месеца. Вредност радова је око 300 хиљада евра. Средстава су обезбеђена по одобреном пројекту од Европске Уније, Републике Србије и из буџета Општине Голубац о чему председник Општине Голубац, др Небојша Мијовић каже:

          -Овом реконструкцијом добићемо обновљену зграду у којој ће бити смештен Народни музеј, прва културна установа овакве врсте у Голупцу. Вредност радова је око 300 хиљада евра. Највећи део, 230 хиљада евра, смо добили из Програма Европске Уније. Из  буџета наше општине издвојили смо 6, 5 хиљада. Недостајућа средства обезбедила је Влада Србије, каже и додаје:

-Ово је поред Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић“, друга културна установа у Голупцу. Очекујемо  да много допринесе упознавању грађана и целокупне јавности са нашим културним наслеђем и уједно, обогати туристичку понуду 

У реконструисану зграду у којој ће бити смештен први Народни музеј у Голупцу, дом ће наћи сви прикупљени експонати и предмети са локалитета овог подунавског подручја  пронађени у прошлости:   

         -Прве кораке смо урадили и мислим да град, не само да заслужује зграду музеја, већ све оно благо које је годинама сакривено од очију јавности покажемо посетиоцима, рекао  је др Мијовић.

         Народни музеј ће поред библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’у Голупцу бити важна институција са пресудним значајем у заштити културне баштине краја.  Такође, обогатиће  туристичку понуду града на Дунаву, што је од великог значаја за развој ове перспективне привредне гране. 

                                                                   Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content