Након што је прошле године, убeдљивом победом на изборима постао председник Националног савета влашке националне мањине у Србији, Новица Јаношевић истиче да су бројне активности обележиле годину за нама.

– Победа на тим изборима ми је лично најдража, иако сам већ политички ветеран и учествовао сам у многим изборним циклусима. Резултат од 94 процента је заиста импресиван. Наравно, тих 14.000 гласова добила је цела листа, а не ја сам. Наша противничка листа представљала је исти или сличан програм, али је све исполитизовала и нас нападала да смо чланови неких странака, што им се обило о  главу. Мислим да је влашка заједница била добро информисана и изабрала пре свега људе који ће је у мандату од четири године представљати у највишем представничком телу једне националне заједнице у Републици Србији, каже Јаношевић.

Први изазов било је усклађивање са новим законима и прописима, нови начини финансирања националних савета и рада. Испуњено је и обећање о покретању Завода за културу Влаха.

– Нови закон је много рестриктивнији и предвиђа значајно мања средства за рад Савета. Из наведених разлога били смо приморани да као приоритет успоставимо добру сарадњу са јединицама локалних самоуправа јер смо ми, Власи, једна од ретких заједница чија је матична земља Србија. Могу да кажем да смо у овој години успоставили коректну  сарадњу са многим  локалним самоуправама у којима у значајном броју живе Власи.  Друга значајна ствар коју смо урадили у 2019. години  јесте покретање Завода за културу Влаха, са седиштем у Бору. Завод за културу Влаха је прва институција коју је Национални савет основао и бави се пре свега прикупљањем, категорисањем, чувањем и промоцијом материјалне и нематеријалне културне баштине Влаха. Неспорна је чињеница да смо се као заједница, у претходном периоду, изборили да докажемо своје посебности, али нисмо имали институцију која ће синтетизовати све оно што чини Влахе на овим просторима. Сада Завод за културу Влаха ради у пуном капацитету, истиче Јаношевић.

СЛУЖБЕНА УПОТРЕБА ЈЕЗИКА

Радило се и на промоцији изборног предмета у школама, влашког говора са елементима националне културе где су постигнути значајни резултати. Подржан је и низ манифестација чије је циљ очување влашке културне баштине. Сајт Националног савета Влаха редовно се ажурира, те грађани у сваком тренутку имају потребне информације о раду.

Текућа година обилује плановима. Међу њима је службена употреба језика и писма. Савети националних мањина се на основу Закона старају о остварењу потпуне аутономије у областима културе, образовања, информисања…

– У одређеним сферама постигли смо значајне резултате, али у области службене употребе језика и писма нисмо постигли готово ништа. Постоје и оправдани разлози, јер је чињеница да Власи нису имали своје писмо, постојали су покушаји да се као влашки језик уведе књижевни румунски језик, да се Власи инкорпорирају у румунску националну мањину и друго. Међутим, ми смо опстали као посебна заједница, а данас имамо влашко писмо и вредно радимо на стандардизацији влашког језика, тако да ће у 2020.години наши приоритети бити образовање и службена употреба језика и писма. Такође, унапређење образовања на влашком у школама је сталан процес. Родитељи су срећни када деца уче влашки у школи, јер је то њихов матерњи језик, схватају да што више знамо, више вредимо. Ипак, у појединим школама, не постоји довољно разумевања. Што се тиче наставног кадра, мислим да се и ту ситуација поправља, на то утиче и економски моменат, јер наставници који предају влашки имају за десет процената већу плату, објашњава први човек Савета Влаха.

Власи, фактор стабилности

„Мислим да су Власи увек били фактор стабилности и да смо се увек борили за напредак наше домовине Србије, а једино што очекујемо јесте да и нас поштују као што ми поштујемо друге. Очекујемо братски однос и суживот са већинским српским народом и поштовање наших посебности јер су култура, језик, обичаји и традиција Влаха један од најсветлијих бисера у културном благу Републике Србије“, истиче председник Националног савета влашке националне мањине Новица Јаношевић.  

Када је у питању остваривања мањинских права, сарадња са Републиком и другим локалним самоуправама у којима живе припадници влашке мањине је добра. Постоји разумевање колико је рад Националног савета битан за саме локалне самоуправе, а Јаношевић посебно истиче оптшине Петровац на Млави, Кучево, Велико Градиште, Мало Црниће, Жагубица, Бољевац, Неготин и Град Бор, на што председник Јаношевић каже:

– Наш приоритет је да у наредном периоду интензивирамо сарадњу са општинама Кладово, Голубац, Ћуприја, Деспотовац, Свилајнац, Мајданпек и градовима Зајечар и Пожаревац, јер то су све административне територије на којима живе Власи. Што се тиче односа Републике по питању остваривања мањинских права, мислим да је напредак уочљив. Ми смо упућени, по природи обавеза, највише на Министарство државне управе и локалне самоуправа и на Канцеларију за људска и мањинска права, а изузетно сарађујемо и са Министарством културе и информисања.

Share.

Comments are closed.

Skip to content