2021-01-09T10:08:58+01:00 9. јануара, 2021. 10:08 |

Ново извориште за више воде

ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ПОЖАРЕВАЦ

У Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ сумирају се пословни  резултати претходних 366 дана. У години обележеној епидемијом, ванредним мерама ни свакодневни рад, поготово са тако важним ресурсом као што је вода, није био једноставан.

На крају, ипак, у предузећу нису незадовољни из више разлога.Први и основни је што је воде било довољно за све потрошаче и што су успели да задрже и поправе њен квалитет чак и у месецима када је потрошња била на граници капацитета, каже директор ЈКП „Водовод и канлизација“ Александар Димитријевић:

– Прошла 2020. је била доста турбулентна година за предузеће, али смо остварили сасвим солидан резултат. Имали смо јако много проблема, између осталих и онај везан за корону, ванредно стање, повећану потрошњу воде, јако лошу хидролошку ситуацију која и даље траје. Иако је слаб проток воде, 2020. године смо успели да одржимо снабдевање почев од изворишта на коме смо имали низ интервенција да би обезбедили довољну количину за становништво Пожаревца.

Да би је било довољно, урађено је низ измена на језерским касетама одакле се добија наливна вода о чему директор Димитријевић каже:

 Александар Димитријевић

– Појачали смо пумпне системе на водоизворишту „Кључ“ и тако смо већом електроенергетском снагом повећали капацитет пумпи. То је било неопходно јер смо током лета имали периоде када је систем морао да избаци до граничних 300 литара воде у секунди да би сви потрошачи без обзира на висинску зону у којој живе имали уредно снабдевање. То је изискивало доста велики напор система као и запослених на њему. Могу само да закључим да смо прошли без трзавица и без проблема што се тиче квантитета и квалитета воде.

Квалитет воде је у току целе године био добар и то је протицало без икаквих проблема. Нитрати, у зависности од доба године и потрошње воде, су се кретали између 30 и 40 милиграма по литру. Дозвољена граница је 50 милиграма, а нитрати су иначе, годинама били главни проблем пожаревачког изворишта:

-У Костолцу је била слична ситуација са водоснабдевањем, било је уредно, једина је разлика што вода са „Ловца“ садржи манган, али смо и ту ствар држали и држимо под контролом. У Костолцу смо почели са припремом пројектних задатака за израду постројења за прераду воде. Тако би требало да се реше проблеми „Ловца“ као што су манган и гвожђе, да се уклоне из воде,рекао је Димитријевић и додао оцењујући снабдевање воде у 2020. години:

-Генерално гледано, снабдевање је било уредно и током летњих месеци када је најтеже одржати притисак, 

Сеоски водоводи

Од сеоских водовода у функцији је и извориште „Млава“ у Дрмну из кога се поред овог села снабдева и Стари Костолац. ЈКП „Водовод и канлизација“ предузеће водоизвориште Кличевац и село ушли су у систем водоснабдевања града Пожаревца. Осим тога план је да се активира извориште „Летњиковац“ за који је и рађен пилот програм даљинског управљања. Са овог изворишта снабдеваће се села Брадарац, Маљуревац, Бубушинац. У разговорима са представницима Општине Велико Градиште отвара се могућност да се села Баре, Берање и Касидол прикључе на њихов систем водоснабдевања, као и село Речица.

ИНТЕРВЕНЦИЈЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРИКЉУЧАКА

Како наводи Димитријевић, минуле године није било великих интервенција на цевоводима као ранијих сезона, чак ни током летњих месеци када због високог притиска и уредног снабдевања виших делова града долази до пуцања:

-Све висинске зоне у Пожаревцу су снабдеване без већих проблема са притиском. Било је доста интервенција на мрежи, али не на магистралном цевоводу и примарној мрежи. Углавном се радило на кућним прикључцима. У укупним интервенцијама они су учествовали са око 80 одсто. Тачно се видело колико су прикључци стари. Већина је рађена од поцинкованих цеви старих  40 до 50 година. Таквих интервенција смо имали највише у Пожаревцу и у Старом Костолцу  где је комплетна мрежа поцинкована. Велики број је  замењен, међутим, негде смо морали и да крпимо, али смо исто морали и да променимо комплетне прикључке. То је био већи трошак за фирму, али успели смо доста тога да урадимо. План нам је да у следећој години за ову намену издвојимо више за такве интервенције. Кроз интервенције практично радимо и реконструкцију кућних прикључака. Тако чувамо цео систем и смањујемо губитке воде на мрежи али и рачуне наших потрошача.

ФАБРИКА ОТПАДНИХ ВОДА

Један од важних пројеката по програму рада ЈКП „Водовод и канализација“ за 2020. годину је била реконструкција црпне станице четири код пожаревачког хиподрома. Реконструкцијом и заменом пумпе на последњем излазном постројењу испред Брежанског канала којим се отпадне воде усмеравају ка Морави, почео би да се решава дугогодишњи проблем загушења канализационе мреже града. Директор Јавног предузећа, Александар Димитријевић каже да је то основни предуслов за боље функцисање система канализације и будућу фабрику отпадних вода:

– Проблем пожаревачке канализације мора да се решава, пре свега повећањем и ојачавањем снаге пумпне станице на хиподрому као крајње тачке ка одводном Брежанском каналу. До изливања канализације у граду  најчешће је долазило зато што постојеће пумпе нису биле довољног капацитета. Сада се ту ради цевовод пречника Фи 1000, што треба да обезбеди довољан капацитет за одвођење отпадних вода. Такође, колектор ће се појачати променом пумпног система на црпној станици на хиподрому, месту где је некад била фабрика за пречишћавање отпадних вода која је коришћена шездесетих година прошлог века.

Током 2021. године требало би приступити и делимичној реконструкцији Брежанског канала којим би се одводиле пречишћене воде у Мораву. План ће се радити у односу на прилив средстава:

-Што се тиче фабрике отпадних вода ми смо увелико у разговорима, проверама, мониторинзима, прегледима документације са Развојном банком Немачке КФП и Владом Републике Србије. По прегледу документације требало је да се одрже састанци почетком децембра, али је то мало одложено због здравствених, епидемиолошких прилика. Доста тога је морало да се помери и то ће бити настављемо следеће године. Пожаревац је у програму заједно са још седам градова у Србији где ће се радити фабрике отпадних вода које ће финансирати  Развојна банка Немачке и Влада Србије, најавио је Димитријевић.

ЗА ВИШЕ ВОДЕ НОВИ БУНАРИ

Хидролошка ситуација је и даље лоша и у ЈКП „Водовод и канализација“ кажу да мора да се предузму одређене мере како би  град био уредно снабдеван водом: 

-За 2021. годину очекујемо чак и слабији доток воде на језерским касетама због ниског водостаја Велике Мораве и једноставно, тај проблем мора да се решава. У односу на претходне године и целу садашњу ситуацију, износ за инвестиције ће бити мањи. Ипак, за идућу годину морамо да планирамо заједно са Градом и да решавамо трајније питање водоснабдевања Пожаревца. Треба да се нађе квалитетан извор воде и уради добро решење. На почетку године одмах ћемо кренути на испитивање локација и квалитета воде. То би, осим Кључа, било алтернативно извориште. 

Тако би се, сматра директор Водовода, обезбедила довољна количина и квалитетна вода. 

                                                                                              Д. Д.