Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ Пожаревац је крајем прошле године расписало јавну набавку за куповину новог „паук“ возила. Уговор је потписан у марту ове године, а протекле седмице возило је стигло у предузеће.

             Директорка „Паркинг сервиса“ Марија Паповић истиче да је ново „паук“ возило, било неопходно, јер су трошкови одржавања старог били велики, а постојали су и проблеми са налажењем мајстора за одржавање ове врсте возила. Вредност ове инвестиције је 11 милиона 990 хиљада динара (без ПДВ-а).

-У предузећу се у претходних 7 – 8 година, од када послујемо са добитком, штедело, тако да је ова инвестиција финансирана из сопствених средстава и биће у потпуности оправдана, каже директорка ЈКП „Паркинг сервис“ и додаје:

-Када је реч о карактеристикама новог возила, у значајној је компаративној  предности у односу на старо, ту пре свега мислим на тонажу коју је старо „паук“ возило носило, максимално 2 – 2,5 тоне. Долазило се у ситуацију да возила веће тонаже буду повлашћена иако непрописно паркирана, из разлога што дизалица није могла да интервенише у таквим ситуацијама.За разлику од старог, ново паук возило, на удаљености 3 – 4 метра, може подизати возила и до 5 тона. Такође, ово возило на 8 метара може подићи терет и  до 1,5 тоне, што је јако важно када треба интервенисати у неприступачним деловима града и улица, а рецимо грађанин мора хитно да изађе из куће, или возило Хитне помоћи не може да дође до локације на којој треба да укаже помоћ неком. Сада, ово возило може одговорити и таквих захтевима, и осигурати да се сви осећамо безбедније у граду,  објашњава Марија Паповић.

Ново возило има и такозване „бриле“ на које се возила каче предњим точковима, што значи да у истом тренутку може носити два возила, једно на платформи, а друго прикачено на „бриле“, укупне тонаже до 5 тона.

-У ситуацији када рецимо саобраћајна полиција добије хитан позив, а на платформи паука већ постоји једно возило, истог тренутка моје колеге могу интервенисати и на другој локацији, качећи возило на „бриле“, рекла је директорка.

Директорка пожаревачког „Паркинг сервиса“ истиче на крају да је непрописно паркирање у граду масовно, и да је  једно овакво возило било неопходно, како би се обезбедила проходност саобраћајница и тротоара, простора испред капија и локала, а све у циљу обезбеђења несметаног функционисања града у интересу свих грађана.

М. П.                

Share.

Comments are closed.

Skip to content