Општина Кучево завршава годину која остаје упамћена по највећем расту зарада у Србији, доласку инвеститора, бројним новим упошљавањима и значајном повећању буџетских прихода. Такође је то година капиталних инфраструктурних инвестиција, са 36 километара уређених магистралних путева, више од 10 километара нове канализационе мреже, реновирањем Дома здравља и амбуланти…

– Фокусирани смо на запошљавање и велике инфраструктурне пројекте. Задовољни смо постигнутим и намера нам је да наставимо том динамиком. Сматрамо да само на тај начин можемо да идемо напред као општина и као друштво, истиче председник Општине Кучево др Иван Рајичић.

Др Иван Рајичић

                                   НОВА РАДНА МЕСТА

Општина Кучево је званично, на основу података Републичког завода за статистику, остварила највећи годишњи раст зарада у 2022. години, са 49.500 динара на 59.000, што је признање и потврда добром раду.

– Двојак је механизам којим смо то постигли. Први је долазак инвеститора у нашу општину, док је други подршка локалне самоуправе кроз Програм локалног економског развоја и Програм локалног акционог плана запошљавања, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, наводи др Рајичић и додаје:

– Када је реч о инвеститорима, у мају 2022. године, у присуству председника Србије Александра Вучића, отворена је пунионица „Роса Хомоље“, која послује у оквиру „Coca – Cola HBC“ групе. То је највећа појединачна инвестиција у општини Кучево. Вредна је више од 6 милиона евра. Компанија сада запошљава више од 65 људи и на тај начин доприноси расту општинског буџета.

– Компанија „Gangyuan“, која је власник кучевачке кречане завршила је са инвестицијом чија вредност превазилази 20 милиона евра. На рачун тога значајно је повећан број радника, тако да и та компанија сада упошљава више 100 наших суграђана, наставља др Рајичић:

– Такође је значајна сарадња са компанијама које се налазе у суседним општинама. Првенствено бих напоменуо компанију „Зиђин“, која запошљава сада већ више од 220 људи са територије општине Кучево. С обзиром на то да се порези на зараде уплаћују на основу места пребивалишта запосленог лица, врло је значајно када наши суграђани раде на територијама других општина уколико им је боравак пријављен у општини Кучево.

                                                           ЈАСАН ПЛАН РАЗВОЈА

Значајни резултати остварени су и кроз субвенције привредницима, што је такође повећало упошљавање. Др Рајичић најављује наставак подршке привредницима, интензивнију подршку пољопривредним произвођачима, као и још инвеститора.

– У 2021. години доделили смо 20 милиона динара нашим привредницима како би могли да запосле суграђане и у сарадњи са Националном службом за запошљавање, успели смо да у претходне две године издвојимо два пута по 6 милиона динара и тако допринесемо отварању 37 нових фирми, истиче председник кучевачке Општине и додаје:

– Кроз приходну страну буџета види се да су приходи од пореза на самосталну делатност, са 11 милиона динара у 2021. години, нарасли на 20 милиона у 2022. години, а укупни приход од пореза на зараде са 124 милиона на 164 милиона. То јасно говори да смо успели да зарадимо 40 милиона више него претходне године, односно, да смо велики број наших суграђана и упослили.

– Нисмо се зауставили на томе. На основу потписаних меморандума о сарадњи, и у наредној години очекујемо отварање нових фирми које ће додатно запошљавати наше суграђане. Такође, преговарамо са одређеним компанијама које послују на територији општине Кучево или суседних општина, да активно учествују у запошљавању нашег становништва, тако да верујемо да ћемо у 2023. години број незапослених лица свести на најмању могућу меру.

Др Рајичић истиче да су у току преговори са одређеним компанијама које ће доћи наредне године. Додаје и да компанија „Каструм“ завршава свој објекат који ће бити први такве врсте у општини Кучево и који ће донети још радних места. Према најавама, ова ће компанија узимати производе од локалних пољопривредника, што ће допринети јачању привреде и пољопривреде кучевачке општине.

– Програм пољопривреде је 2022. године наишао на доста добар одзив. Сва планирана средства биће утрошена. Осам милиона динара смо давали кроз субвенције пољопривредницима за машине и одређене програме у оквиру пластеничке производње, подржавали их у гајењу стоке, пре свега крава и оваца. Трудимо се да пољопривреду подигнемо на виши ниво и трудићемо се да у наредном периоду додатно побољшамо тај део нашег деловања, наводи председник др Иван Рајичић и истиче:

– Захвалан сам сарадницима, одборницима Скупштине Општине Кучево на сарадњи и на активном учешћу у раду. И то што смо имали бројна скупштинска заседања такође значи да се крећемо у правцу развоја. И Веће је имало велики број седница и све су праћене конструктивним дискусијама. Свакако се види резултат на крају, а то је да је наш буџет знатно већи него прошле године, када је износио 545 милиона, док 2022. годину завршавамо са 608 милиона, а следеће планирамо 692 милиона.

                                           КАПИТАЛНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ

У оквиру капиталних инфраструктурних пројеката радило се на побољшању магистралних и локалних путних праваца и на изградњи канализационе мреже, чему је у великој мери допринело и поменуто побољшање инфраструктуре.

– У пролеће смо завршили комплетну деоницу од Кучева ка Мајданпеку, у делу од Кучева до Волује, у дужини од 14 километара. Потом се приступило радовима на магистралном путу од Кучева ка Пожаревцу, у дужини од 11 километара. Завршен је и локални путни правац који има велику важност за све грађане, не само општине Кучево, региона и Републике Србије, већ и из иностранства, с обзиром на велики значај манастира Тумане у овом добу и популарност верског туризма. То је пут који се налази на делу магистралног пута Пожаревац – Кучево, преко села Турије, до манастира Тумане, у дужини од 10 километара. Када све саберемо, 2022. године смо урадили 36 километара магистралних путева, што заиста представља импозантну бројку и велики ниво улагања Републике Србије у општину Кучево, наводи др Рајичић и наставља:

– То су најзначајнији капитални инфраструктурни пројекти, како бисмо успели да повежемо општину Кучево са суседним општинама и да ка свим суседним општинама имамо добре и безбедне путне правце. И за наредну годину већ имамо потписане уговоре за одређене путне правце, али о томе ћемо више говорити када на пролеће буду почели радови.

Радило се и на канализационој мрежи. Радови су започети 8. марта, у присуству тадашњег министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића.

–  Представници извођача кинеске компаније обавестили су ме да је од планираних 17 километара до сада урађено 10,5 км, као и да се радови одвијају добром динамиком, каже председник, указујући даље на радове у Раброву:

– Што се тиче Месне заједнице Раброво, обавештен сам да су сви правно – имовински послови завршени и да у наредних неколико недеља почиње извођење радова. Ту је предвиђено да се уради 8 километара канализационе мреже и два пречистача отпадних вода, један у Кучеву и други у Раброву. У завршници је пројектовање, тако да се очекује у најскорије време почетак радова.

  Реконструкција Дома здравља и амбуланти

У Кучеву је у току реконструкција Дома здравља, укупне вредности 280 милиона динара.

– То нам је изузетно значајно јер ће примарна здравствена заштита бити на далеко вишем нивоу. Са радовима се почело у мају. Прва фаза је завршена. Запослени и пацијенти су пребачени у реновирани део, који сада изгледа импозантно. У току је извођење друге фазе радова, а завршна, трећа фаза, планирана је за септембар 2023. године. Осим централне зграде, реновирају се и амбуланте. За сада је завршена амбуланта у селу Волуја, док ће се још две радити у 2023. години, најављује председник кучевачке  Општине др Рајичић.

                                                       ПОДРШКА КУЛТУРИ И СПОРТУ

Нису занемарени ни остали садржаји, попут културе  и спорта. Тако су током 2022. године, у оквиру програма Центра за културу „Драган Кецман“, грађани могли да уживају у значајно већем броју представа намењеним деци и одраслима.

– Аматерско позориште је поново обновљено. Они заиста фантастично раде. Имали су и две премијере. За 2023. годину се планира организација аматерског фестивала који ће бити први таквог карактера у општини Кучево. У плану је обнова Фолклорног ансамбла Центра за културу зарад очувања традиције. Када све сагледамо, заиста смо поносни и верујемо да ће наредне године Центар за културу засијати пуним сјајем, истиче председник Општине др Иван Рајичић и додаје:

– Кучевачка Библиотека „Никола Сикимић Максим“ има заиста дивне програме и за децу и за одрасле кроз библиосалоне који су врло гледани. Долазе нам угледни писци, људи од великог утицаја у сфери културе и писане речи и знам да ће наредне године то бити само на вишем нивоу.

– Улагало се и у спорт. Поносимо се тиме да наша деца сада имају могућност да од малих ногу тренирају. Морам да истакнем Џудо клуб који остварује невероватно успешне резултате на републичким такмичењима. Честитке заслужују деца, тренери и родитељи. Ми настојимо да им пружимо што боље услове. Један од начина је и комплетна обнова фискултурне сале у кучевачкој средњој школи, у вредности од 16 милиона динара. Очекујемо у наредних месец до месец и по дана да радови буду завршени.

– Желимо и да имамо врхунске клубове. Трудимо се да помогнемо фудбалским клубовима који су бренд наше општине, ФК „Звижд“ и ФК „Раброво“. Циљ нам је да их подржимо у напретку. Генерално је наша жеља да допринесемо томе да кроз школски и рекреативни спорт деца формирају здраве навике, а ако имају таленат и да се професионално посвете.

                   

„Свима желим срећне новогодишње и предстојеће божићне празнике, да их сви заједно проведемо у миру, љубави, благостању, са својим породицама и на најлепши могући начин дочекамо следећу годину“, поручује председник Општине Кучево др Иван Рајичић.

                                                                                                                                                                     А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content