2020-06-16T22:19:17+02:00 16. јуна, 2020. 09:18 |

О Галерији слика и другим инвестицијама

О Пројекту адаптације дела музејског простора за изложбену галерију и о инвестицијама планираним у општини, разговарало се ових дана у просторијама Народног музеја у Великом Градишту. 

-Акценат је био на храму културе – Музеју у Великом Градишту, који је просторно мали, али је као установа веома значајан. Браћа Ђорђевић су овом граду оставили многе знаменитости, а Министарство културе је препознало те вредности и одобрило три милиона динара на конкурсу „Градови у фокусу 2020“, да у подруму Музеја уредимо галерију слика, истакао је на промоцији пројекта председник Општине Драган Милић. 

Јавна набавка је расписана и до краја године се очекује да град добије прелепу галерију коју грађани с нестрпљењем ишчекују јер је Градиште препознатљиво, не само по туризму,  спорту и вредним пољопривредним произвођачима, већ и по култури о чему сведочи и чињеница да у односу на укупан број становника, овај град има највећи број академских сликара. 

Директор Народног музеја Драган Богичић апеловао је на веће укључивање стручних људи, на пример, археолога, историчара уметности.   

-Аплицирали смо за још два пројекта зашта нам је неопходна струка, напоменуо је Богичић, који је у прилог поставци из доба праисторије, Келта, Рима, Средњег века и навео да Музеј располаже са три експоната-униката.

Оцењујући стање у области инфраструктурне изградње, председник Милић је рекао да „од рата до сада није било више асфалтираних улица и путева – преко 70 километара сеоских улица и регионалних, магистралних и локалних путних праваца, чиме сам задовољан. То смо постигли захваљујући подршци мештана у појединим насељим посебно у Дољашници, Чешљевој Бара, Љубињу и Печаници, а тако ће се радити и у осталим селима“, рекао је Милић који је навео и друге пројекте: у области водовода, канализације и туризма захваљујући којима је ово подручје постало позната туристичка дестинација у региону. Само на Сребрном језеру изграђени су многи садржаји: аква-парк, хотели, ресторани, тениски терени, камп Милоша Теодосића, Веслачки центар Србије, а у припреми је и отварање нове спортске хале са којом ће, уз помоћ прослављеног одбојкаша и селектора репрезентације Бобе Ковача, овде нићи и Одбојкашки центар.

Као велики привредни успех сматра се оживљавање Фабрике уља „Дунавка“ у чијој је производњи запослено 80 људи. Значајан је и пројекат гасификације, изградња Стишког водовода и Водоизворишта захваљујући коме је здрава пијаћа вода обезбеђена Великом Градишту у наредних сто година, а ускоро ће тако бити и у осталим насељима. –Ово је резултат наше добре сарадње са европским фондовима, а тим који је радио пројекте остварио је више од 12 милиона евра прихода за општину, рекао је Милић напомињући да се улагало и у школе и васпитање, купљено је више од 25 паметних табли за ученике, дечји вртићи постоје у 14 насеља.

Има области у којима је урађено и неколико пута више него што је планирано. То је било могуће захваљујући сарадњи локалне самоуправе са Владом Србије. У Општини у наредном периоду планирају наставак асфалтирања, завршетак гасификације, ширење водовода и канализације, уређење главне улице, изградња аеродрома на Сребрном језеру и брзе саобраћајнице значајне за читаву Источну Србију.