У пожаревачком Градском одбору Странке слободе и правде констатују да је квалитет даљинског грејања у већем делу Пожаревца драстично опао. У саопштењу, које потписује председник ГО ССП Пожаревац Владан Милосављевић, упућују захтев да се представници Града Пожаревца у најкраћем року обрате грађанима и изнесу јасан план и стратегију развоја система даљинског грејања и енергетске стабилности у граду.

– Велики број корисника ове зиме не може да се угреје и сагласни су у томе да не памте овако ниске температуре у својим кућама и становима. Очигледно не важи више тврдња да уколико ништа друго, Пожаревац бар има најбоље грејање у Србији. Поставља се само питање шта је допринело томе. Можда је један од одговора и урбанистички хаос у коме Пожаревац данас предњачи. Нико није против изградње нових зграда, ако су урађене по свим стандардима, који укључују и пратећу инфраструктуру, а Град треба да се развија и шири, наводи се између осталог у саопштењу ове странке.

Указују на то да је 2018. године, тадашњи директор Топлификације, изјавио да се до 2020. године планира градња препумпне станице у Јеремијином пољу, вредне 4 милиона еура, као и да Топлификација планира да до 2023. године покрије топловодом комплетан град.

Закључују да се четири године касније није далеко одмакло и додају:

– Видимо да је изостала изградња препумпне станице, Град није комплетно покривен топловодом, а услед пада притиска квалитет даљинског грејања у већем делу Пожаревца је драстично опао. Садашње градско руководство изјављује да је проблем како финансирати изградњу препумпне станице, док нам је са друге стране извршење буџета на нивоу од свега 52 посто. И док се велики број корисника даљинског грејања суочава са ниским температурама у својим домовима, они до којих топловод још увек није стигао суочавају се са високим ценама, али и несташицом појединих енергената, што ствара велику забринутост код грађана и неизвесност како ће се грејати следеће зиме.

Share.

Comments are closed.

Skip to content