Информативна служба Демократске странке Пожаревац упутила је саопштење којим исказује подршку грађанима околних села који иступају против најављене изградње регионалне депоније у атару села Kличевац:

                – Град Пожаревац, суочен са проблемон препуне депоније, донео је одлуку да ново место за одлагање отпада буду обрадиве оранице, наводе у саопштењу Демократске странке Пожаревац и настављају:

           – Место за одлагање отпада сигурно не може бити плодно пољопривредно земљиште које сваке године рађа хиљаде тона пшенице, кукуруза и сунцокрета. На том терену пчелари сваке године прикупе тоне и тоне меда. Постоје и друга ограничења која једноставно не дозвољавају да се депонија изгради на овом месту и показују да је одлука донета брзоплето и без довољно прикупљених података о самој локацији.

            – Парцеле предвиђене за трајно одлагање отпада су на археолошком локалитету на коме је пронађен праисторијски артефакт „Kличевачки идол“, који краси грб и заставу Града Пожаревца. Такође, извориште римског аквадукта, којим се пре два миленијума Виминацијум снабдевао пијаћом водом, налази се тик поред парцеле предвиђене за сметлиште. На истом терену постоји и више стотина година стари храст, иначе сеоски запис, по коме се и катастарски реон зове „Запис“ у катастарској општини Kличевац. Такође, ветрови који на овом терену дувају сигурно ће стишку равницу засипати отпадом, смрадом и димом са сметлишта. Атмосферске воде, као и отпадне воде са самог одлагалишта, с обзиром на то да је перцела на падини, разливаће се по околним плодним њивама, па све до водоизворишта које је у непосредној близини, истиче се у саопштењу ДС Пожаревац.

Share.

Comments are closed.

Skip to content