На иницијативу Националног савета Влаха и уз подршку начелника Браничевског управног округа Александра Ђокића у згради Начелства одржан је састанак са државним секретаром у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иваном Бошњаком и његовим саветником Богданом Лекићем.

            Државни секретар Иван Бошњак је овом приликом нагласио да је Министарство у  2018. години успешно изменило законе који се тичу националних мањина, након чега су спроведени избори и изабрано је ново руководство. Честитајући на одличном резултату новоизабраном председнику Националног савета Влаха Новици Јаношевићу и председнику Извршног одбора Радиши Драгојевићу, он је истакао да су политичке разлике које су евентуално постојале стављене у други план и са пуно одговорности преузета су најодговорнија места у Савету.

            -У 2019. години очекује нас даљи рад на системском решавању питања образовања, пре свега службене употребе језика, односно у овом случају говора, очувању културе и традиције и информисању свих наших грађана који се изјашњавају као Власи. Такође, у мом портфолију у Министарству, налази се и рад у међувладиној мешовитој комисији, па ћемо се потрудити да се дотакнемо билатералних односа са Румунијом, односно све чешће појаве да се из различитих разлога бројни припадници како влашке националне мањине, тако и Срба из источне Србије, појављују као потенцијални подносиоци захтева за румунско држављанство, како би себи омогућили добијање румунског пасоша. Наравно да је Министарство за ову годину припремило и одговарајући буџет, који је на позицији Буџетског фонда за националне мањине увећан за 30 одсто у односу на прошлу годину и сада износи 30 милиона динара, a планирамо да почетком другог квартала распишемо и позив. Потом ћемо са Републичким националним саветом којим председава премијерка Ана Брнабић и пет кључних министара који се баве националним мањинама заједно са другим председницима националних савета договорити коју ћемо приоритетну област ове године финансирати. Трећи део је сам рад на локалном нивоу што се тиче како институција културе, тако и образовних институција и даље подршке и сарадње које најодговорнији људи на локалу у Браничевском округу требају да пруже, не само Власима, већ свима онима који се укључују у друштвени живот, закључио је Бошњак.

            Према речима Александра Ђокића, задатак Округа и Министарства државне управе и локалне самоуправе је да се створе што бољи услови за функционисање Националног савета Влаха.

            -Влашка национална мањина нема другу земљу осим Србије и они то са поносом истичу. Веома сам задовољан због те околности и зато се трудимо да им пружимо подршку у њиховом функционисању, казао је Ђокић.

            Председник Националног савета Влаха Новица Јаношевић захвалио се домаћину Александру Ђокићу и државном секретару Ивану Бошњаку на организовању састанка на коме се говорило о будућем раду Савета и четири делатности којима се он бави: култури, информисању, службеној употреби језика и писма и образовању.

            -Ми смо једна од ретких мањина у Републици Србији чија је матична држава Србија и то је важно истаћи на сваком месту. Ми смо државотворна мањина и волимо нашу земљу. Захвалио бих се Влади Србије јер препознаје наше потребе и специфичне околности у којима радимо и надам се да ће данашњи састанак бити веома плодотворан и да ћемо се договорити о важним стварима за будућност Влаха у Србији, казао је Јаношевић.

                                                                                                                                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content