2018-03-30T13:41:49+02:00 29. марта, 2018. 14:13 |

О променама надлежности локалних самоуправа

На последњој седници председништва Сталне конференције градова и општина, посебна пажња је посвећена изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и популационој политици. Тим поводом, обратили су се  министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министарка за демографију и популациону политику др Славица Ђукић – Дејановић. Заседању је присуствовао и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, који је члан Председништва Сталне конференције.  

Министар Ружић је говорећи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи указао на то да ће се промене највише односити на надлежности локалних самоуправа, јасније дефинисање рада месних заједница и на међуопштинску сарадњу:

– Жеља нам је да ускладимо Закон са новим искуствима и новонасталом ситуацијом, јер само тако можемо да направимо оно што је реална потреба свих локалних самоуправа и наших грађана, рекао је између осталог Ружић и истакао да се очекује да закон буде у Скупштини Републике Србије, пре летње паузе, а да локалним самоуправама остаје рок од 9 месеци за усклађивање са својим статутима.

 

Министарка др Славица Ђукић – Дејановић представила је Стратегију популационе политике у Србији и истакла да је ове године скоро пет пута више новца за те намене, уз подстицање жена на рађање трећег и четвртог детета.

 

–  За разлику од 2017. године, када је за мере популационе политике било издвојено 130 милиона динара, сада та цифра износи 566 милиона динара. Иначе, према статистичким подацима, данас у Србији 52 процента жена има једно дете, 40 процената двоје деце и 8 процената троје и више деце.

 

На том заседању, одржаном 28. марта, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић упознао је чланове председништва са радом у претходном периоду, као и са плановима за обележавање 65 година постојања ове институције.