Поводом скорашње посете министра задуженог за равномерни регионални развој и његове оцене да је развојна шанса овог региона у пружању подршке малим пољопривредним газдинствима, из пожаревачке Странке слободе и правде, у саопштењу за јавност, оцењују да је реч о „нимало охрабрујућој флоскули“.

Овом приликом издвајамо делове поменутог саопштења за јавност које потписује председник ГО ССП Пожаревац Владан Милосављевић:

 – Регион југоисточне Србије данас је најсиромашнији и најнеразвијенији. Шест општина нашег округа потпуно је девастирано. Од последњег пописа, Пожаревац је остао без готово 10.000 становника, а Браничевски округ без 30.000. Љули одавде беже, а мере за заустављање тог егзодуса власт нити има, нити предузима. Слажемо се са господином министром да у пољопривреду треба улагати, али су издвајања за пољопривреду и рурални развој у Пожаревцу годинама на нивоу од свега 0,6 посто градског буџета. Услед вишеструког смањења износа државних субвенција, у једном Бубушинцу људи остављају домаћинства од више десетина хектара и одлазе да раде у Италији и Словенији. У Брадарцу данас имате свега две краве, а у три околна села нема се више од кога ни домаћи сир купити. Пред Божић, у Лучици и суседним селима, мештани нису имали од кога да купе ни прасе, нити јагње, већ су то чинили у мегамаркетима. У Пожаревцу нема инвестиција које би људима обезбедиле радна места. Просечне плате у Kостолцу су по први пут испод републичког просека.

Share.

Comments are closed.

Skip to content