Низом манифестација Србија је 15. фебруара обележила Дан државности у знак сећања на Сретење 1804. године када је подигнут Први српски устанак и почело ослобађање од Турака, и на исти датум 1835. када је донет први модеран устав Србије, један од демократскијих и либералнијих устава тога доба, чији је творац био Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије. Прослава Дана државности у Пожаревцу отпочела је пригодном церемонијом код споменика Милошу Обреновићу у Градском парку, а настављена је свечаним пријемом у Градском здању.

Одајући почаст страдалима за слободу венце су положиле делегације Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Удружења потомака ратника од 1912 – 1920. Пожаревац, СУБНОР-а и градских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

           О значају Сретењског устава и Првог српског устанка говорио је др Гордан Бојковић, директор Народног музеја који је рекао да након више од једног века од када се десило дефинисање Србије постоји утисак да смо олако почели да схватамо величину тековине која се зове држава.

Градоначелник Бане Спасовић је на пријему коме је присуствовао велики број званица истакао да су Сретењски устав из 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године, датуми које би многи народи желели да имају у својој историји, који подсећају на тадашњу жељу за слободом српског народа, али и на његову намеру да Србија постане уређена држава у којој се поштују закони и слуша глас народа.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content