2021-09-25T21:34:36+02:00 25. септембра, 2021. 17:32 |

Обележен Дан општине Жагубица

Полагањем венаца на спомен обележје палим борцима у Жагубици и свечаном седницом Скупштине општине, обележен је 25. септембар, Дан ослобођења и Дан Општине Жагубица.

Свечаности су поред одборника присуствовали председник Општине Жагубица Сафет Павловић, заменик председника Општине Предраг Ивковић, помоћник председника Општине Душан Милосављевић, начелница Општинске управе Смедеревка Буцкић, заменик председника СО Миле Перић и секретар Скупштине Томислав Милојевић.

Перић, Пауљескић и Милојевић

Обраћајући се присутнима, председница Скупштине општине Оливера Пауљескић је истакла да је 25. септембра, пре 77 година, Жагубица ослобођена од фашистичке окупације и установљење овог датума за празник представља одавање дужног поштовања свим жртвама које су пале током Другог светског рата за слободу. То је истовремено и признање прецима који су, борећи се за слободу и достојанствен живот, оставили сјајан траг у сећању народа и надасве славну историјску прошлост.

-Пандемија коронавируса зауставила је свет и подсетила нас да ништа није драгоценије од здравља и живота који нема цену. Ово је прилика да се захвалим свима вама на показаној одговорности, солидарности и заједништву у тешким данима борбе против ковида 19. Наш пут ка бољем, уређенијем и просперитетнијем окружењу је изазов који ћемо савладати само ако будемо одговорни према себи, породици, послу и друштву у целини. На посебан начин обележавамо 25. септембар имајући у виду пандемију и прописане мере у циљу заштите становништва од ширења вируса. Надам се да ћемо наредне године када будемо обележавали овај празник наставити са традиционалним одржавањем свечаних седница по насељима, као што смо и радили пре ове пандемије.

Данашњи празник пружа прилику да се сетимо свих и одамо почаст знаним и незнаним јунацима, који су дали своје животе да бисмо ми, њихови потомци, данас живели у слободи боље, лепше и праведније. Како некада, тако и данас времена нису лака, али ношени славом наших предака идемо у сусрет проблемима садашњице. Одговорност је на нама, на генерацији која треба да створи услове за бољи живот онима који долазе. Циљ ове локалне власти је остварење свеукупног брзог и успешног раста и развоја општине и стварања амбијента за квалитетнији и лепши живот њених становника, закључила је Пауљескић.

Честитајући празник грађанима, председник Општине Сафет Павловић је истакао да је у периоду између два септембра упркос пандемији урађено доста тога и постигнути су резултати вредни пажње.

-Већ две године боримо се са пандемијом и нисмо стајали скрштених руку, већ се радило на санирању атарских путева, асфалтирању улица, реконструкцији домова културе… Такође смо одрадили неколико игралишта, санирали критична места на речним коритима и наравно чекамо на велике пројекте. Од Канцеларије за управљање јавним улагањима добило смо зелено светло за пројекат водоснабдевања насеља Милатовац, међутим сведоци смо да због целокупне ситуације привреда убира доста средстава из републичког буџета, па не само у нашој општини, него и у читавој Србији спорије се реализују пројекти. Поред водоснабдевања Милатовца, очекујемо почетак реализације пројекта реконструкције школа у Сигама и Близнаку и завршетак канализације у Лазници, Жагубици и Крепољину.

Што се тиче отварања нових радних места, познато је да смо од кинеске компаније купили ФОРЖ и да већ неколико година чекамо инвеститора који ће упослити људе. Највероватније у октобру посетиће нас председник Србије Александар Вучић са турским инвеститорима и надам се да ћемо заједничким снагама решити овај проблем. Такође, будућа траса брзе саобраћајнице „Вожд Карађорђе“ требало би да прође између Сувог Дола, Лазнице и Жагубице и таква ситуација би отворила велику могућност за нове инвестиције на нашој територији. У тој нади морамо да будемо сложни, тимски да радимо као што то и чинимо од 2012. године, јер једино тако можемо да будемо напредни и омогућимо грађанима пристојније услове за живот, казао је Павловић.

                                                                                                Д.Динић