2019-11-07T14:55:00+01:00 7. новембра, 2019. 14:55 |

Обележен Дан заштите од пожара

Србија је у октобру месецу имала највећи број пожара у Европи. Већина тих пожара десила се на отвореном простору, од чега су неки били веома обимни, као пожар на Старој планини где је изгорело око 6.000 хектара под шумом и растињем. Како би се такве акцидентне ситуације предупредиле потребно је да се све структуре почевши од Министарства пољопривреде, преко Сектора за ванредне ситуације и комуналних предузећа, укључе у контролу спаљивања на отвореном, како би се енормно велики број пожара смањио на најмању могућу меру.

И поред многобројних апела, грађани не поштују забрану спаљивања на отвореном простору и у првих 10 месеци на подручју браничевског округа изречена су 83 захтева за покретање прекршајних поступка, што је једна петина свих захтева у Републици. Повећањем казни у глобалу би се доста смањило спаљивање, јер тренутна казна од 5.000 динара не представља неку препреку која би утицала на смањење броја таквих радњи.

Припаднике пожаревачке Ватрогасно – спасилачке јединице угостили су поводом 7. новембра, Дана заштите од пожара, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине града Бојан Илић са сарадницима.

Честитајући празник, градоначелник Пожаревца се захвалио ватрогасцима за све спашене животе и сачуване материјалне ствари током ватрених стихија и других елементарних непогода, подсетивши да је Дан заштите од пожара установљен 7. новембра 1834. године када је министар унутрашњих послова Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао „Уредбу о гашењу пожара“, која заправо предcтавља претечу данашње правне регулативе у области заштите од пожара и рада ватрогасаца.

Бане Спасовић

-Ово говори о томе да је велики владар и државник Милош Обреновић схватио значај вашег позива и оно што свакодневно радите, па иако је Србија тада имала мноштво проблема, ваши претходници били су међу приоритетима. Од тада па до данас, било је периода када се у нашој држави заборављао ваш значај. Подсећали су се на надлежност ватрогасаца само када дође до великих несрећа, а потом брзо заборављали када сећање на те несреће избледи. Мислим да не постоје довољно добри услови и довољно велика плата која ће бити адекватна послу који радите, јер посао који подразумева да се „иде тамо одакле сви беже“ јесте посебан, а онај ко га обавља излази из оквира запосленог и улази у домен херојства. Када узмемо све то у обзир, нарочито услове под којима свакодневно излажете свој живот опасности, ова локална самоуправа жели да помаже ватрогасно – спасилачке јединице, рекао је Спасовић и додао да је Град купио ватрогасно спасилачко возило – аутоцистерну вредности 23 милиона динара која ће бити испоручена до фебруара наредне године. Такође, ове године издвојено је око пола милиона динара за поправку ватрогасних возила.

Горан Ђорђевић

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу др Горан Ђорђевић истакао је да су ватрогасци захвални локалним самоуправама у Браничевском округу на логистичкој подршци и материјалном и просторном опремању.

-Ова служба је у првих 10 месеци имала 870 интервенција. Нажалост, у овогодишњим  пожарима имали смо и 4 настрадала и 8 повређних лица. Служба се полако модернизује, добили смо нова возила и петнаестак радника и то ствара услове за нормалнији и бољи рад. Оформљене су и две нове добровољне ватрогасне јединице у Голупцу и Крепољину и овом приликом се захваљујем општинама које су уложиле велики труд да те пројекте реализујемо и добијемо добру опрему, смештајни простор и примимо нове људе који ће радити у тим ватрогасним јединицама. Захвалио бих се и директору Високе техниче школе др Владану Ђулаковићу, јер већ 7 година у тој школи се организује стручни скуп који се бави управљањем ризицима, рекао је Ђорђевић.

Пријему ватрогасаца присуствовали су заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, начелник Градске управе Александар Симоновић, координатор за јавна предузећа и капиталне инвестиције Саша Ваљаревић, директор Високе техничке школе струковних студија др Владан Ђулаковић.

                                                                                                                      Д.Динић