2017-02-07T11:11:29+01:00 7. фебруара, 2017. 11:11 |

Обележена слава Свети Атанасије

ФОНДАЦИЈА МИЛЕНИН ДОМ – ГАЛЕРИЈА МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ BARILLI

  IMG_4610      У Галерији Милене Павловић Барили у Пожаревцу је у понедељак, 30. јануара сечењем колача, уз вино, свећу и жито, обележена слава Свети Атанасије Велики. Славски колач су пресекли отац Дејан Ивковић и управница Фондације Миленин дом, Љиљана Дабић. Слава је обележена скромно, по обичају Српске православне цркве, а отац Дејан Ивковић је честитајући славу и пожелевши сваком добро здравље поручио да они који раде у култури треба да следе веру у својој мисији.

     

               Светог Атанасија Великог као крсну славу славила је пожаревачка породица Павловић у чијој кући се налази Галерија Милене Павловић Барили.

1               Кућу, надомак тадашње Табачке чаршије подигао је деда Милене Павловић Барили, Стојан Павловић, трговац дуваном. Стојан који је као виђенији и образован човек био и председник општине, оженио се Босом, унуком Вожда Карађорђа и тако ородио са српском краљевском династијом. Мајка Босина је била Сава, најстарија Карађорђева кћер. У чаршији је остала прича како је газда Стојан правио велику свадбу оженивши се Карађорђевом унуком у време владавине династије Обреновић.

                Стојан и Боса Павловић изродили су седморо деце, две кћери, Милицу и Даницу и синове, Михаила, Воју, Божу, Драгољуба и Бору. Милица је умрла у седмој години, а Даница је одрастала уз браћу чија је судбина била занимљива. Михаило је Пожаревцу оставио зграду – Дом трговачке омладине, Воја Павловић је као виши официр погинуо на солунском фронту и похрањен је на гробљу Зејтинлик да би касније био пренет на пожаревачко гробље. Бора је био банкар и погинуо је 1941. године у бомбардовању Београда. Драгољуб је био први пожаревачки фотограф, а Божа правник, судија и неко време управник забелског затвора. Ујак Божа је Милени поклонио и први сликарски прибор.

                Милена Павловић Барили је једини потомак мнгобројне породице Стојана и Босе Павловић.