2017-01-25T12:04:11+01:00 25. јануара, 2017. 12:01 |

Обезбеђена здравствена сигурност грађана

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ

Приоритетна активност Завода за јавно здравље Пожаревац је рад на промоцији здравља и превенцији болести, које се базирају на укључивању свих друштвених структура и јачању партнерских односа, а све у циљу заштите, очувања и унапређења здравља наших грађана. То је и разлог што се током целе године спроводи низ програмских и појединачних здравствено васпитних интервенција на територији Браничевског и Подунавског округа, које Завод покрива.

У периоду од јануара до децембра прошле године, ЗЗЈЗ Пожаревац реализовао је бројне стручно – координативне састанке ради успостављања активности са институцијама и организацијама на нивоу локалне заједнице. Као партнери у акцијама учествовале су све здравствене и предшколске установе, вртићи, основне и средње школе, Градска управа, Црвени крст, бројна удружења, регионални и локални медији Браничевског и Подунавског округа.

ЗДРАВСТВЕНО ИНФОРМИСАЊЕ

Како би се грађани информисали о значају превенције и примене здравих стилова живота, организоване су конференције за медије, а актуелни стручни прилози објављивани у регионалним и локалним медијима.

По речима директорке ЗЗЈЗ Пожаревац др Ане Јовановић, резултати анализе прикупљених података о структури медијских активности у периоду од 2012. до 2016. године, показали су да је здравствено информисање становништва остварено у највећем обиму путем радија (55,1 посто), затим следе новински чланци (25,4 процента), ТВ емисије и прилози (16,0 посто) и на крају конференције за медије (3,5 одсто).

-У циљу усавршавања едукатора, колега и сарадника за реализацију здравствено промотивних активности, стручни тим ЗЗЈЗ Пожаревац спроводи едукације становништва и организује семинаре из области промоције здравља и програма за спречавање и сузбијање заразних болести, намењених здравственим радницима високе, више и средње стручне спреме, затим здравственим сарадницима, ученицима основних и средњих школа, родитељима, наставницима и општој популацији, истиче директорка Завода.

СТРУЧНА ПОМОЋ

Завод за јавно здравље координира и пружа стручно методолошку помоћ домовима здравља Браничевског и Подунавског округа, а на територији локалне заједнице, у сарадњи и уз подршку других институција, организује и спроводи низ здравствено васпитних активности поводом обележавања важних датума из Каленара јавног здравља. -Број тих датума у последњих пет година је у сталном порасту, тако да су у 2016. години спроведене 24 кампање. У оквиру њих стручни тим Завода координира и пружа стручно методолошку помоћ колегама и сарадницима на терену, дистрибуира здравствено васпитни материјал, организује манифестације, предавања и групне облике рада у предшколским установама, основним и средњим школама, прикупља извештаје са терена…

-У току 2016. обишли смо велики број здравствених установа на територији Браничевског и Подунавског округа, у циљу дистрибуције промотивног материјала и координације здравствено васпитних активности. Контакти са колегама и сарадницима, остварени су организовањем састанака у њиховим матичним установама или у Заводу, путем телефона или е-маилом, а све у циљу пружања стручно – методолошке помоћи при изради планова рада, решавања текућих проблема везаних за реализацију програмских и појединачних здравствено васпитних активности, као и у циљу израде кварталних и годишњег извештаја и организовања здравствено васпитних активности у оквиру обележавања важних датума из Календара здравља, објашњава др Јовановић.

У АКЦИЈИ ЗА ЗДРАВЉЕ – 335 ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

Током прошле године спроведено је и 13 „Акција за здравље“, које се од 2016. организују у радним срединама, а у оквиру којих се спроводе превентивни прегледи запослених (мерење крвог притиска, нивоа шећера у крви, обима струка, телесне тежине, висине и израчунавање боди мас индекса, а пружају се и савети стручњака). Лане је укупно обављено 335 превентивних прегледа, у просеку 26 прегледа у једној акцији.

Као и до сада, Завод ће и убудуће настојати да колективним ангажманом свих запослених и поштовањем дефинисаних процедура, обезбедити здравствену сигурност из делокруга свог рада свим грађанима Браничевског и Подунавског округа.

Награђивање учесника у кампањама и акцијама

У низу кампања и активности које Завод организује и иницира, једна од значајнијих је и обележавање Националне недеље дојења којом приликом се традиционално додељују дипломе мајкама које доје своју децу. Само у прошлој години додељене су 33 дипломе и 2 захвалнице. Такође поводом октобра-месеца правилне исхране, организован је наградни конкурс на који су са ликовним и литерарним радовима учествовали ученици основних школа и малишани предшколских установа. Награђено је 30 аутора и додељене захвалнице инститицијама које су подржале ову активност.

Признања Заводу

За резултате рада остварене у прошлој години као и за сарадњу са другим установама, Заводу су стигла бројна признања и награде: Повеља ОБ „Свети Лука“ Смедерево, Повеља Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“, захвалница за учешће на 18. Спортским сусретима института-завода за јавно здравље у Брзећу-Копаоник, признања основних школа „Херој Света Младеновић“ Сараорци и „Свети Сава“ Пожаревац и Дома здравља Кучево, за допринос у реализацији пројекта хемодијализе. –Све ове похвале резултат су труда свих запослених у Заводу и истовремено обавеза да и у наредном периоду унапређујемо квалитет здравственог рада, каже директорка Ана Јовановић.

Дан за здравље

Од 22. до 28. jануара обележава се 11. Европска недеља превенције рака грлића материце. У кампању под слоганом „Дан за здравље“ као и претходних и ове године укључиће се и Завод за јавно здравље са основном поруком женској популацији да је рак грлића материце малигна болест, која се може спречити уколико се здравље редовно контролише.