ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ

Приоритетна активност Завода за јавно здравље Пожаревац је рад на промоцији здравља и превенцији болести, које се базирају на укључивању свих друштвених структура и јачању партнерских односа, а све у циљу заштите, очувања и унапређења здравља наших грађана. То је и разлог што се током целе године спроводи низ програмских и појединачних здравствено васпитних интервенција на територији Браничевског и Подунавског округа, које Завод покрива.

У периоду од јануара до децембра прошле године, ЗЗЈЗ Пожаревац реализовао је бројне стручно – координативне састанке ради успостављања активности са институцијама и организацијама на нивоу локалне заједнице. Као партнери у акцијама учествовале су све здравствене и предшколске установе, вртићи, основне и средње школе, Градска управа, Црвени крст, бројна удружења, регионални и локални медији Браничевског и Подунавског округа.

ЗДРАВСТВЕНО ИНФОРМИСАЊЕ

Како би се грађани информисали о значају превенције и примене здравих стилова живота, организоване су конференције за медије, а актуелни стручни прилози објављивани у регионалним и локалним медијима.

По речима директорке ЗЗЈЗ Пожаревац др Ане Јовановић, резултати анализе прикупљених података о структури медијских активности у периоду од 2012. до 2016. године, показали су да је здравствено информисање становништва остварено у највећем обиму путем радија (55,1 посто), затим следе новински чланци (25,4 процента), ТВ емисије и прилози (16,0 посто) и на крају конференције за медије (3,5 одсто).

-У циљу усавршавања едукатора, колега и сарадника за реализацију здравствено промотивних активности, стручни тим ЗЗЈЗ Пожаревац спроводи едукације становништва и организује семинаре из области промоције здравља и програма за спречавање и сузбијање заразних болести, намењених здравственим радницима високе, више и средње стручне спреме, затим здравственим сарадницима, ученицима основних и средњих школа, родитељима, наставницима и општој популацији, истиче директорка Завода.

СТРУЧНА ПОМОЋ

Завод за јавно здравље координира и пружа стручно методолошку помоћ домовима здравља Браничевског и Подунавског округа, а на територији локалне заједнице, у сарадњи и уз подршку других институција, организује и спроводи низ здравствено васпитних активности поводом обележавања важних датума из Каленара јавног здравља. -Број тих датума у последњих пет година је у сталном порасту, тако да су у 2016. години спроведене 24 кампање. У оквиру њих стручни тим Завода координира и пружа стручно методолошку помоћ колегама и сарадницима на терену, дистрибуира здравствено васпитни материјал, организује манифестације, предавања и групне облике рада у предшколским установама, основним и средњим школама, прикупља извештаје са терена…

-У току 2016. обишли смо велики број здравствених установа на територији Браничевског и Подунавског округа, у циљу дистрибуције промотивног материјала и координације здравствено васпитних активности. Контакти са колегама и сарадницима, остварени су организовањем састанака у њиховим матичним установама или у Заводу, путем телефона или е-маилом, а све у циљу пружања стручно – методолошке помоћи при изради планова рада, решавања текућих проблема везаних за реализацију програмских и појединачних здравствено васпитних активности, као и у циљу израде кварталних и годишњег извештаја и организовања здравствено васпитних активности у оквиру обележавања важних датума из Календара здравља, објашњава др Јовановић.

У АКЦИЈИ ЗА ЗДРАВЉЕ – 335 ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

Током прошле године спроведено је и 13 „Акција за здравље“, које се од 2016. организују у радним срединама, а у оквиру којих се спроводе превентивни прегледи запослених (мерење крвог притиска, нивоа шећера у крви, обима струка, телесне тежине, висине и израчунавање боди мас индекса, а пружају се и савети стручњака). Лане је укупно обављено 335 превентивних прегледа, у просеку 26 прегледа у једној акцији.

Као и до сада, Завод ће и убудуће настојати да колективним ангажманом свих запослених и поштовањем дефинисаних процедура, обезбедити здравствену сигурност из делокруга свог рада свим грађанима Браничевског и Подунавског округа.

Награђивање учесника у кампањама и акцијама

У низу кампања и активности које Завод организује и иницира, једна од значајнијих је и обележавање Националне недеље дојења којом приликом се традиционално додељују дипломе мајкама које доје своју децу. Само у прошлој години додељене су 33 дипломе и 2 захвалнице. Такође поводом октобра-месеца правилне исхране, организован је наградни конкурс на који су са ликовним и литерарним радовима учествовали ученици основних школа и малишани предшколских установа. Награђено је 30 аутора и додељене захвалнице инститицијама које су подржале ову активност.

Признања Заводу

За резултате рада остварене у прошлој години као и за сарадњу са другим установама, Заводу су стигла бројна признања и награде: Повеља ОБ „Свети Лука“ Смедерево, Повеља Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“, захвалница за учешће на 18. Спортским сусретима института-завода за јавно здравље у Брзећу-Копаоник, признања основних школа „Херој Света Младеновић“ Сараорци и „Свети Сава“ Пожаревац и Дома здравља Кучево, за допринос у реализацији пројекта хемодијализе. –Све ове похвале резултат су труда свих запослених у Заводу и истовремено обавеза да и у наредном периоду унапређујемо квалитет здравственог рада, каже директорка Ана Јовановић.

Дан за здравље

Од 22. до 28. jануара обележава се 11. Европска недеља превенције рака грлића материце. У кампању под слоганом „Дан за здравље“ као и претходних и ове године укључиће се и Завод за јавно здравље са основном поруком женској популацији да је рак грлића материце малигна болест, која се може спречити уколико се здравље редовно контролише.

Share.

Comments are closed.

Skip to content