2019-12-16T13:05:04+01:00 16. децембра, 2019. 13:05 |

Објављено 14. децембра 1999. године: Наркомани у школским клупама?

На све учесталије сумње  родитеља да се наркоманија јавља у основним и средњим школама, председник СО Пожаревац др Душан Антић, сазвао је састанак са представницима надлежних органа и институција који би могли да допринесу сузбијању овог проблема. У разговору су учествовали представници Министарства просвете, Центра за социјални рад, Окружног суда, Казнено поправног дома у Забели, МУП-а, Завода за трансфузију крви и Завода за заштиту здравља.

Поред захтева родитеља, разлог  за сазивање састанка  био је и тај што су пронађени остаци прибора које користе наркомани у дворишту Гимназије и у необезбеђеном дворишту ОШ „Доситеј Обрадовић“. На састанку је наглашено да нема поузданих података и регистрованих случајева наркоманије у школама, али да постоје индиције. То што је прибор пронађен у школским двориштима не подразумева да су ученици и конзумирали опојне дроге, али је индикативно и  упућује на предузимање заштитних мера на време.

У име превентиве већ се спроводе активности: предавања, јавне трибине и саветовања. Носиоци су стручне и педагошко -психолошке службе у сарадњи са просветним радницима…

У оквиру акције „Пожаревац  центар – здраво место“  у Гимназији „Јован Шербановић“  кренуће пројекат под називом „Дрога, не хвала“. У плану је и организовање тродневног семинара у сарадњи са београдским стручним тимом.  У раду семинара биће укључено шездесет ученика из различитих школа са подручја Пожаревца и Костолца. После обуке они ће, заједно са здравственим радницима радити на едукцији својих вршњака. На састанку је још констатовано да проблем није ни за подцењивање, ни за прецењивање и да је у том смислу неопходан тимски рад надлежних органа, стручних служби, родитеља и деце.