Подухват око ископавања Виминацијума све је извеснија ствар. Један од америчких универзитета прихватио је  да финансира прву фазу ових радова у чему ће такође учествовати и Општина Пожаревац као и Републички фонд за културу.

-У том смислу, спремамо се, рекао нам је Милан Пиндић, кустос пожаревачког музеја. – Ово је изванредан подухват,  не само што је један од највећих те врсте у Европи већ и зато што Виминацијум улази у ред најјзначајнијих тема светске античке и палеовизантијске археологије.

Овога пута са Пиндићем  смо разговарали и о скорашњој изложби под називом „Римске ковнице новца – царска и колонијална,  у Виминацијуму“, која ускоро треба да буде отворена у Костолцу.

 -Изложба на ову тему има за циљ да нас упозна са ковницама, да истакне њихов значај и да подстакне сакупљање музејских вредности , каже Пиндић.

Изложба ће логично најпре бити организована у Костолцу, а онда ће обићи и сва већа места у нашем крају. Осим тога, требало би да је преузму и остали музеји у Србији, у Београду…

-За обраду ове тематске изложбе, која се узгред одржава и у спомен недавно преминулог археолога Георгија Оролова који је докторирао на тему о виминацијуму , коришћене су нумизматичке збирке београдских и пожаревачког музеја као и приватна збирка В. Радојчића из Пожаревца. На великом броју паноа приказано је ковање новца – колонијална и  царска ковница у Виминацијуму и сам Виминацијум, рекао нам је Пиндић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content