2019-12-08T17:47:15+01:00 8. децембра, 2019. 17:47 |

Објављено 8. децембра 1972.године: „Стиг“ и у Босни

После успешног завршетка тринаест мостова на прузи Београд – Бар, Грађевинско предузеће „Стиг“ из Пожаревца позвано је да гради више објеката на путу Зеница – Сарајево. Реч је о пет мостова укупне дужине 1.200 метара. Мостови су од пренапрегнутог бетона са носачима тешким педесет тона. Да би се ови послови што квалитетније обавили, уговорена је набавка специјалне опреме из Италије у вредности од 250 милиона старих динара. Вредност радова је око четири милијарде старих динара, а рок завршетка је у 1974. години.

 „Стиг“ ја на подручју региона изградио на стотине стамбених и других објеката. То је мање –  више познато. Мало се, међутим зна да ово предузеће сваке године, ван нашег подручја, гради мостове у вредности од по неколико милијарди старих динара.

Последњих година подигао је мостове на Јадранској магистрали од Будве до Мојковца, на ђердапском путу од Кладова до Голупца, два моста на прузи Бор – Мајданпек од којих је један вијадукт дужине 500 метара и висине 80 метара и спада међу највеће у Европи. На прузи Београд – Бар „Стиг“ је завршио изградњу 13 мостова, а на путу Пирот – Бела Паланка, мост преко Нишаве и железничке пруге, дужине око 500 метара.

 „Стиг“ је позван да учествује у изградњи савременог пута Зеница –  Сарајево дугог око шездесет километара и са око осам километара мостова. Свих пет мостова биће грађени од пренапрегнутог бетона. Њихова укупна дужина износи 1.180 метара.

                                                                                                                                                                  Д.Мит.