2021-04-20T14:11:18+02:00 20. априла, 2021. 14:11 |

Оболели од хепатитиса Ц невидљиви за здравствени систем

Удружење „Хронос“ у кампањи: Иновативне терапије за трајно излечење 

Удружења пацијената са болестима јетре „Хронос“ покренуло је кампању „Kлик за моју терапију” која има за циљ да омогући иновативну терапију за све оболеле од хепатитиса Ц у Србији. Тренутно само 100 најтежих пацијената има право да се лечи иновативном терапијом која трајно елиминише вирус за 8 до 12 недеља, а процена је да у Србији од ове болести болује око 80.000 људи.

Удружење „Хронос“ позива све бивше и садашње пацијенте са хепатитисом Ц у Србији да путем линка на њиховом сајту попуне анонимно анкету како би се утврдио број људи којима није омогућена терапија на рачун здравственог осигурања, а затим утицало на надлежне институције, првенствено Министарство здравља и РФЗО, да нове терапије буду доступне свим оболелим. 

Проблеми пацијената оболелих од хепатитиса Ц у Србији су многоструки, а на нивоу државе не спроводе се превентивне активности. Не постоји Национална стратегија о хепатитисима која је нужна за системско решење ове заразне болести.

– Kритеријуми за добијање терапије су толико сужени да само најтежи болесници могу да је добију, а живот након излечења зависи од тога у ком тренутку сте сазнали за болест.

Уколико се хепатитис Ц открије касно, када је већ болест узнапредовала, лечење је теже, а оштећења су трајна. Желимо да свим оболелима буде доступна иновативна и у свету одавно примењена терапија која трајно елиминише болест за осам до 12 недеља. Да не буде одобрена терапија само за њих око 100 колико се сада лечи, већ за све нас. Сви смо пођеднако важни на путу излечења – каже Ивана Драгојевић, председница Удружења пацијената са болестима јетре „Хронос“.

Особе суочене са овим здравственим проблемом у потпуности су „невидљиве“ за здравствени систем.

– Постоји тиха, а понекад и јавна стигматизација људи који су инфицирани хепатитисом. Већина људи у нашој земљи је убеђена да је ово обољење резервисано само за ризичне групе што је потпуно нетачно. Постоји велики број пацијената који не знају где су се инфицирали. Управо због стигме која прати ову дијагнозу пацијенти се крију те су у великој мери невидљиви за систем – поручује Драгојевић.

Званичан допис и апел да се обезбеди адекватна иновативна терапија за све оболеле од хепатитиса Ц упућен је свим релевантним институцијама укључујући Председника Републике Србије, Председницу Владе Републике Србије, Министарство здравља Републике Србије, Републички фонд за здравствено осигурање, као и Институт за јавно здравље Републике Србије.

Удружење пацијената са болестима јетре „Хронос“ већ годинама уназад представља респектабилно удружење пацијената чији је циљ помоћ пацијентима са обољењима јетре. Удружење је основано 2008. године, члан је Удружења пацијената Србије (UPS), Европског удружења пацијената са болестима јетре (ELPA), Светске хепатитис алијансе (WHA), ACHIEVE коалиције, а као представник пацијената члан је РФЗО комисије за доделу терапија за хепатитис Ц.