2021-09-25T09:36:34+02:00 25. септембра, 2021. 09:35 |

Образовање за младе и старије

При Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу од 2012. године функционише Центар за континуирано образовање одраслих.

Управо због добре праксе у раду Центра, школу су  посетили представници Министарстава образовања босанских кантона као и Завода за образовање одраслих Републике Српске. Студијску посету је организовало Одељење за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду у сарадњи са немачким удружењем за образовање одраслих (DVV Internatinal). 

Циљ посете је био упознавање са системом образовања одраслих у Србији и применом актуелних образовних политика као и са начином финансирања образовања одраслих.

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ је верификована као Јавно признати организатор активности образовања одраслих 2017. године. Управо зато, али и због претходног искуства, како је објаснила Александра Пејатовић са Одељења за педагогију и андрагогију Филозовског факултета у Београду, одабрана је за посету и размену искустава са представницима БиХ и Републике Српске.

-Пољопривредна школа је успела да добије место координатора за образовање одраслих јер је имала велики број успешно реализованих пројеката. Центар за континуирано образовање одраслих реализује обуке у сарадњи са Министарством правосуђа за штићенике Казнено поправног завода Забела и Националном службом за запошљавање и то је део приче о социјалном партнерству, напоменула је Пејатовић.

ДОБРОДОШЛИЦА

Госте из Кантона Горажде, Унско – санског, Тузланског, Кантона Сарајево, Републике Српске су у Пољопривредној школи дочекали директор Слободан Стојићевић, дипломирани инжењер ратарства, Видоје Вукашиновић, директор ове школе у време када је формиран Центар за образовање одраслих и др Горан Несторовић, члан Градског већа задужен за образовање.

Добродошлицу је пожелео директор Слободан Стојићевић који је изнео своје лично искуство као реализатор у неколико пројеката и рекао:

-Центра не би било да школа није препознала значај образовања одраслих, тако да ми сваке године конкуришемо пројектима где можемо. Интересовање деце за образовањем у Пољопривредној школи и наше образовне профиле је слабије и ми сваке године имамо проблема са уписом, сем ове када смо на четворогодишњи профил, захваљујући доброј промоцији,  попунили сва три одељења са по 30 ученика – пољопривредни, ветеринарски и прехрамбени техничар. Стојићевић је још додао:

-Много људи је прошло обуку за ових девет година. Школа је препознала своју мисију, а то није само средњошколско образовање деце. Схватили смо да постоје људи који можда нису имали раније могућности или неке друге разлоге да се школују.

Видео презентацију Центра за континуирано образовање одраслих припремила је Милена Јовановић. Пројекте за организовање обука као и саму реализацију,  у сарадњи са њом раде професорке, прехрамбени технолог Нада Јелић и дипломирани инжењер ратарства Драгана Момировић.

ИСКУСТВО У ОБРАЗОВАЊУ ОДРАСЛИХ

Пољопривредна школа је кроз пројекат модернизације средњег стручног образовања, који је покренут 2009. године ушла у процес верификације за проширену делатност образовања одраслих. Прве верификоване обуке биле су из подручја рада везаних за пољопривредну производњу и прераду хране. Тада су верификоване и обуке из других подручја рада попут заваривања, одржавања соларног грајања, помоћи старијим особама…То су биле обуке које су могле да се раде са социјалним партнерима или другим школама. Додатно је верификовано осам обука, за пчелара, подрумара, ратара – повртара, за узгајивача лековитог биља, вулканизера, помоћног кувара и помоћног конобара. Када је изашао нови закон за образовање одраслих, Школа је верификована за Јавно признатог организатора  активности образовања одраслих и тада је урађена обука у оквиру пројекта „Друга шанса“.

Центар је по пројектима радио и обуке у окружним затворима у Зајечару и Лесковцу, у оквиру пројекта „Свеж почетак“, коју је иницирала Канцеларија за младе Града Пожаревца и за предузеће РИО из Костолца. Од 2014. до 2020. године  рађене су обуке у Казнено поправном заводу Забела за 800 полазника са подручја рада пољопривреда и прехрамбена технологија и заваривања, уз ангажовање Техничке школе у Костолцу. Укупно је од 2013. до 2021. године 883 полазника завршило обуку за коју је Центар био организатор, рекла је Милена Јовановић и додала:

-Управо смо завршили прву обуку коју смо радили као јавно признати организатор активности образовања одраслих преко Националне службе за запошљавање. То је пилот обука за тржиште рада на основу ваучера. Сада смо у пројекту пилотирања признавања претходног учења где смо направили програме за два образовна профила – пекар и месар. Програмом је обухваћена комплетна квалификација.

Делегацију која је била у студијској посети Пољопривредној школи највише је интересовало колико трају обуке и како се организују за подручја рада која нису у делатности ове школе.

 Д. Деурић