У Основној школи у Волуји, 24. септембра, одржан је семинар за предаваче изборног предмета „Влашки говор са елементима националне културе“.

Полазницима семинара обратили су се председник Националног савета Влаха Србије Радиша Драгојевић, први потпредседник Националног савета Новица Јаношевић и директорка Основне школе “Слободан Јовић” у Волуји Душица Јаношевић.

Подсећамо да је одлуком Министарства просвете Републике Србије, пре четири године, као изборни предмет у основним школама уведен „Влашки говор са елементима националне културе“.

Како време пролази, све већи број деце опредељује се за овај изборни предмет, што ствара потребу за стручним усавршавањем предавача. Из тог разлога је у у Основној школи „Слободан Јовић“ у Волуји, у организацији Националног савета Влаха Србије, одржан семинар за просветне раднике са територије општина Кучево, Жагубица, Мајданпек, Свилајнац, Мало Црниће и Велико Градиште.

Као место одржавања семинара одабрана је Волуја у којој су се од ове школске године ученици изјаснили да желе да као изборни предмет уче „Влашки говор са елементима националне културе“. Отуда је Национални савет Влаха Србије одлучио да семинар буде одржан управо у тој школи.

Едукатори на семинару били су: аутор и предавач Милена Голубовић, координатор и предавач Слободан Голубовић, потом предавачи мр Татјана Дражиловић и Снежана Ранђеловић Маринчић. Просветни радници који заврше ову обуку добиће уверења која им омогућавају да држе наставу из наведеног предмета.

Share.

Comments are closed.

Skip to content