ОДРЖАН „ДАН ПОЉА ХИБРИДА КУКУРУЗА И СУНЦОКРЕТА“ У ПОЖАРЕВЦУ

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац организовала је 15. августа „Дан поља хибрида кукуруза и сунцокрета“, стручну и едукативну манифестацију, која има за циљ да пољопривредне произвођаче упозна са најновијим достигнућима из области селекције хибрида ових ратарских култура. Овакве смотре су веома значајне са аспекта подизања нивоа примене агротехнике на њивама и организације семенске производње. Жеља организатора је да се у непосредном контакту и међусобном сарадњом произвођача и семенских кућа, скрене пажња јавности на важност унапређења производње кукуруза и сунцокрета. Ове године, пре обиласка огледних поља, организовано је стручно предавање о технологији гајења уљане репице, културе, која је због своје профитабилности, све заступљенија на овим просторима, а сортимент су представиле компаније Pionееr, Syngenta, Институт за ратарство и повртарство Нови Сад и BASF.

Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац

На огледном пољу

Манифестацију је отворио директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Александар Стојановић који је навео да је циљ одржавања Дана поља унапређење  гајења кукуруза и сунцокрета у Браничевском округу и пружање подршке пољопривредницима како би побољшали приносе и квалитет производа.

-Сврха огледа је да се на једној парцели под истим агроеколошким условима, произвођачима покажу различити хибриди, како би се на основу резултата, који ће путем билтена стићи на њихову адресу, и изгледа биљака, лакше определиле за оне који одговарају њиховим њивама, казао је Стојановић.

Дану поља је, поред великог броја пољопривредника, представника семенских и хемијских кућа у области производње и заштите усева, присуствовао и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, који је нагласио да локална самоуправа остварује добру сарадњу са Пољопривредном саветодавном и стручном службом, да разним субвенцијама помаже произвођачима и да су оваква окупљања прилика да се сазна који су највећи проблеми са којима се пољопривредници суочавају и како Град може помоћи у њиховом решавању

                                                                                                                                                                                                   Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content