Усеви озимих стрних жита на подручју браничевског округа током пролећног дела вегетације, подносили су различите временске услове,  дуг период без кише праћен високим дневним и ниским јутарњим температурама у априлу, уз појаву и јутарњих мразева као и првих падавина. Период учесталих киша који је потом наступио и траје више од месец дана сигурно је праћен и бројним неповољним деловањем на усеве стрних жита. Екстремне промене од 30 степени Целзијусових у плусу до -2, праћене јаким, сувим и хладним ветровима, могле су на усевима стрних жита изазвати бројне промене.

Убрзавање вегетације усева озимих стрних жита због каснијег ницања а затим и због превисоких температура необичних за половину априла, утицало је на смањен пораст биљака, на брзо протицање фенофаза развоја. Усеви јечма су већ  на многим парцелама у фенофази воштане зрелости, док су озиме пшенице у фенофази млечне зрелости. Скорија појава киша у нешто већем обиму и доста кишних дана и променљивог времена, утицало је на појаву болести (рђе, пепелнице, септорије, фузаријума класа код пшенице и тритикалеа, отворене гари, мрежасте пегавости усева јечма). Међутим, кишни период од самог почетка поправио је стање на терену. Усеви су успели да порасту, да формирају добре склопове на парцелама. Појава болести је у много мањем проценту заступљена у односу на прошлу годину, поготову у усевима пшенице. Правилна и адекватна минерална исхрана, употреба здравог и квалитетног семена, заштита против болести, корова и штеточина као и квалитет примене осталих агротехничких мера утиче на стање усева било у здравственом погледу, било у самом изгледу усева и такви усеви обећавају заиста добар принос.

       Повремене падавине у марту и априлу са аспекта потреба стрних жита биле су довољне да се разложи и искористи примењено азотно ђубриво у прихрани усева. Међутим, период високих температура и јаких ветрова, до појаве првих правих падавина и захлађења у последњој декади априла, претио је да доведе до сушења биљака јер су искоришћене последње резерве влаге. Склоп биљака је на већини парцела солидан, али има и ретких усева, поготову где због неадекватне агротехнике у сетви нема доброг ницања, а због неадекватног стартног ђубрења и примене азотом нема бокорења ни продуктивног бокорења. Уз обављену заштиту против болести са повољним условима у наливању зрна и током сазревања, са добром хектолитарском тежином зрна, могли би се очекивати и бољи и виши приноси. 

                        Данијела Илић, саветодавац за ратарство у ПССС Пожаревац

Share.
Leave A Reply

Skip to content