Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од  23. до 29. јануара, са циљем промоције значаја очувања репродуктивног здравља и могућностима коришћења доступних мера превенције, како мера примарне превенције, тако и мера секундарне превенције.

Прва Европска недеља обележена је 2007. године, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија већ седамнаести пут активно учествује у њеном обележавању. Овом недељом преносимо поруку о значају мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. То је слоган 17. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и обавати превентивни преглед.

Трећини прегледаних потребна колпоскопија

Према подацима са којима располаже Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Пожаревац, у току 2022. године, служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, у оквиру организованог скрининга на рак грлића материце позиве за превентивни гинеколошки преглед је упутила за укупно 3700 жена које припадају животној доби од 25 до 64 године. Од тог броја на превентивни гинеколошки преглед одазвало се укупно 1249 жена или 33,76% којима је у оквиру гинеколошког прегледа урађен ПАП тест. Од укупног броја прегледаних жена  код 112 жена или 8,97% била је неопходна додатна дијагностика.

Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. Министарство здравља је зато крајем 2012. године увело организовани скрининг рака грлића материце.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у нашој земљи је током 2020. године регистровано 1.087 новооболелих жена, а 453 жене су умрле од ове малигне локализације.

На основу најновијих процена Европског информационог система за 2020. годину, жене у Србији се са стопом оболевања од 26,3 на 100.000, налази на петом месту у Европи после Црне Горе, Румуније, Естоније и Литваније. Стопе умирања од рака грлића материце су високе. Морталитет од рака грлића материце је 9,1 на 100.000 жена.

Share.

Comments are closed.

Skip to content