2020-04-02T15:08:01+02:00 2. априла, 2020. 15:08 |

Од 1. априла: Упис ђака првака електронским путем

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у сарадњи са Кабинетом председника Владе и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, припремила је нове процедуре уписа деце у први разред основне школе за школску 2020/2021. годину.

Од 1. априла омогућено је да родитељи електронским путем искажу интересовање за упис детета у одређену основну школу на територији Републике Србије преко портала еУправа, на основу услуге „Исказивање интересовања за упис у основну школу“. Између осталог, на овај начин образовне установе ће оквирно знати број ученика првог разреда у овој школској години, а уједно ће им бити омогућена и боља организација образовно – васпитног рада.

На порталу еУправа, по дефинисању датума уписа у основну школу биће доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање, захваљујући којој ће родитељима бити омогућено да једним одласком у школу заврше све активности везане за упис детета у образовну установу.

Путем апликације еУпис извршиће се повлачење података ученика (из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и ИЗИС-а о обављеном лекарском прегледу), као и упис.

Након уписа детета у школу, истог дана, психолог, односно педагог школе обавиће разговор са будућим ђаком прваком.