У просторијама Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац у периоду од 28. фебруара до 1. марта биће одржана 27. по реду, Зимска школа за пољопривреднике Браничевског округа.

Од директора ПССС Пожаревац Бојана Стевића сазнајемо да ће теме бити разноврсне и намењене произвођачима како би унапредили своју производњу и остварили бољи финансијски ефекат на својим газдинствима.

Првог дана о конзервацијској обради земљишта излагаће Богдан Гаралејић из Института Тамиш – Панчево. Такође, биће представљени производни програми компанија Basf, Агроглобе, Агромаркет и KWS. Саветодавци ПССС Пожаревац упознаће пољопривреднике са третманом воћа у фази мировања, агроекономијом са посебним оствртом на ПДВ, трошкове на пољоприведном газдинству, рачуноводство, осигурање усева и кредитe у пољоприведи, а једна од тема биће и диверзификација прихода на пољопривредном газдинству.

Са прошлогодишње Зимске школе

У четвртак, 29. фебруара, агротехничке мере и своје производне програме промовисаће Syngenta, Институт за ратарство и повртарство Нови Сад, Институт за кукуруз Земун Поље, Галеника – фитофармација. О утицају климатских промена на пољопривреду излагаће проф. др Драган Терзић са Пољопривредног факултета у Крушевцу, док ће улогу биопестицида у савременој пољопривредној производњи представити др Предраг Миловановић из Агроуника. Саветодавци ПССС Пожаревац ће излагати о регенеративној пољопривреди, адаптацији производње вина на климатске промене и препознавању локалних производа који би могли да буду заштићени неком од ознака географског порекла, систему заштите географског порекла и бенефитима које пољопривредни произвођачи могу остварити реализацијом овог процеса.

Последњег дана Зимске школе, 1. марта, проф. др Љубиша Коларић са Пољопривредног факултета у Земуну говориће о доприносу науке и струке унапређењу производње кукуруза у Србији, а биће представљен и AgAR- универзални аутономни пољопривредни робот. Стручњаци Агросаве, Pioneеr-а и Пољопривредног института Осијек, представиће своје производе, а говориће се и о траико – течном фолијарном ђубриву. Саветодавци ПССС Пожаревац излагаће о технологији производње луцерке, унапређењу пољопривредне производње и саветодавног рада кроз прикупљање техничко – технолошких и економских података на газдинствима и здравственом стању озимих усева на територији Браничевског округа са освртом на ПИС.

                                                                                                                    Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content