Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац и ове зиме традиционално организује Зимску школу за пољопривреднике Браничевског округа, 26. по реду. Школа ће трајати три дана, од 28. фебруара до 2. марта, а предавања се одржавају у просторијама Службе са почетком у 10 часова.

Од директора ПССС Пожаревац Бојана Стевића сазнајемо да су теме разноврсне и намењене су произвођачима како би унапредили своју производњу и остварили бољи финансијски ефекат на својим газдинствима. Првог дана о унапређењу технологије соје говориће проф. др Љубиша Коларић са Пољопривредног факултета у Земуну, док ће о ризицима у пољопривредној производњи и механизмима за ублажавање штета излагати Немања Манић, представник Генерали осигурања Србија. Биће представљени нови хибриди сунцокрета компаније Syngenta, као и производни програми Basf –а и  KWS –а. Саветодавци из ПССС Пожаревац упознаће пољопривреднике са подршком интересном удруживању, развоју и ревитализацији земљорадничког задругарства, предприступним фондовима, органском производњом и негом младог вина.

У среду, 1. марта, агротетехничке мере и своје производне програме представиће представници Агроглоба, Агросаве, Института за кукуруз Земун Поље, Syngentе и Делта Аграра. Такође, биће речи о агроекономији са посебним освртом на ПДВ, трошкове на пољоприведном газдинству, рачуноводству, осигурању усева и кредита у пољопривреди, као и о диверзификацији прихода на пољопривредном газдинству и подршци у вези са електронским поступањем у еАграру. Саветодавци ће излагати и о јачању конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућностима унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту, технологији производње ораха и третману воћа у фази мировања.

Са претходне Зимске школе

Последњег дана Зимске школе, 2. марта, стручњаци Агромаркета представиће програм за заштиту ратарских усева и излагати о биостимулаторима фитоферту у ратарству, а биће речи и о агротехничким мерама у производњи кукуруза и производном програму Института за ратарство и повртарство Нови Сад. Уследиће излагање Драгана Микића, представника компаније ДДОР Нови Сад о осигурању усева и плодова и исплати штете. Саветодавци ПССС Пожаревац говориће о унапређењу производње млечних производа на пољопривредним газдинствима, здравственом  стању озимих усева на територији браничевског округа са освртом на ПИС, штетним инсектима у уљаној репици, монилиози коштичавих воћних врста и унапређењу пољопривредне производње и саветодавног рада кроз прикупљање техничко – технолошких и економских података на газдинствима.

                                                                                                                             Д.Динић

  

Share.

Comments are closed.

Skip to content