2018-01-26T19:00:39+01:00 24. јануара, 2018. 13:14 |

Од 28. јануара до 3. фебруара: Европска недеља превенције рака грлића материце

       Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 28. јануара до 3. фебруара у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ дванаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје  дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције, апелују из Завода за јавно здравље.

            Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут” сваке године се у просеку региструје 1200 новооболелих жена од рака грлића материце. Када говоримо о умирању, сваке године у просеку више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих.

Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске. Нажалост, наша земља се по умирању од ове врсте рака код жена, налази на трећем месту у Европи, одмах после Румуније и Молдавије.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса (ХПВ). Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ.