IMG_4408                  Централни систем грејања у Пожаревцу је након почетних проблема на старту сезоне функционисао стабилно све до јануара. Уочи Божића Србију је захватио ледени талас. Температуре су, дневне и ноћне, праћене снегом, пале у „дубок минус“. Тих празничних нерадних дана најлепше је било седети у топлој кући, али…Неко је, ипак морао да ради, а некоме кућа није била топла. Каже се да од мраза камен пуца. Оно што се дешавало у интервалу од десетак дана на минус десет и више степени у Пожаревцу, променило је мало ову  пословицу у смислу да су на мразу пуцале топловодне цеви.

                  Серију пуцања и цурења на мрежи и хитне интервенције тих залеђених дана, руководилац Службе за одржавање, пренос и дистрибуцију у Јавном предузећу „Топлификација“, Ненад Мишић објашњава да су последица подизања температуре воде, односно грејања на 120 степени на излазу из термоелектрана и да су у судару врело – хладно, цеви пуцале углавном на деловима где се то и могло очекивати:

                 -Највише су претрпели делови топловодне мреже грађене 1999. године, каже Мишић. Преко 50 одсто свих цурења било је на овим деловима топловода у улицама Шеста личка, Београдска и Драже Марковића са Љубовијском. Цурења је било у још неким улицама на разним деловима мреже, Симе Симића, Чеде Васовића, Пожаревачког партизанског одреда. Такође, имали смо и кварове на два пумпна система. Наше екипе, искључиво су то били радници Службе за одржавање „Топлификације“  интрвенисали су по приоритетима и кварове отклањали у што краћем року да би се грејање брже успостављало. Интервенције су биле по принципу мање штетности тако да су мања цурења одлагана.

                Најтеже је било у ноћи између 9. и 10. јануара када је дошло до поремећаја у раду измењивачко пумпне станице у Костолцу. Испорука топлотне енергије је смањена док квар није отклоњен тако да је грејање нормализовано у вечерњим сатима 10.јануара са још једним испадом од сат и по 11. јануара:

                -До 12. јануара је успостављено грејање у прописаном капацитету, рекао је Ненад Мишић објашњавајући да се излазна температура воде држи на 110 до 115 степени Целзијуса у овако хладним данима.

                Иначе, за грејање Пожаревца је из костолачких термоелктрана највише енергије повучено на Бадњи дан – 60 мегавата снаге.

                У Јавном преузећу „Топлификација“ планирају да у наредне две до три године систематски реконструишу мрежу топловода рађену 1999. године у Београдској и Улици Шеста личка дивизија где ће бити замењен и примарни вод, рекао нам је Ненад Мишић. Са тим планом „Топлификација“ је и ушла у 2017. годину што је крајем прошле године за наш лист  изјавио директор предузећа Дејан Дачић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content