2019-02-10T09:56:18+01:00 10. фебруара, 2019. 09:56 |

Одабир штапа за вараличарење

Штап за вараличарење има вишеструку улогу у риболову: помоћу њега бацамо варалицу на жељено место, преко њега осећамо потез, омогућава нам контру, замарање рибе… Приликом куповине морамо прво знати коју рибу – рибе желимо да пецамо, на којим водама ћемо пецати, као и колико новца тренутно можемо да издвојимо за штап. Рецимо, вараличарење бандара и вараличарење сома су два екстремна примера лаког и тешког вараличарења. Није свеједно којим штапом крећемо у потрагу за дотичним рибама.

Далеко од тога да се не може вараличарти само једним штапом (блинкерисати) и подједнако уживати у времену проведеном крај воде. Универзалан штап за вараличарење не постоји и многи вараличари поседују два или више штапова за различите рибе, воде и технике вођења варалица. Најчешће су у употреби дводелни вараличарски штапови, мада има и врло квалитетних троделних, као и телескопских штапова намењених вараличарима.

При доношењу одлуке о куповини штапа за наше вараличарење треба знати следеће:

– Израда штапова – Захваљујући најсавременијој технологији свакодневно се на тржишту могу пронаћи нове верзије риболовних штапова направљених од високо квалитетних материјала разних произвођача. Утакмица између популарних произвођача никада не престаје. Од некадашње гермине до штапова израђених од графитних, стакло пластичних влакана у комбинацији са кевларом, силицијумом. Зато се најпре морамо упознати са основним значењима појединих карактеристика које произвођачи исписују на штапу.

– Дужина штапа – На нашим водама и за наше потребе су се одомаћили штапови дужине од 2,70 до 3,30 метара (на сваком штапу постоји ознака за дужину, најчешће у метрима). Већина домаћих вараличара поседује управо штап од 3 метра. Трометраш задовољава већину захтева када су у питању прецизни и далеки забачаји, контра, замарање рибе… Kраћи штапови, иако пријатни и лаки за руковање, су ипак избор вараличара који имају прилику да редовније пецају из чамца.

– Тежина бацања или оптерећење врха – у зависности од тога коју рибу желимо да пецамо и са којим варалицом, требало би знати шта значе бројеви (у грамима) на сваком штапу – грамажа. Рецимо, 20 – 40 грама значе да би бацачке карактеристике биле оптимално искоришћене управо са варалицама које би имале тежину у распону наведених бројки. У пракси се најчешће бацају варалице које су 30 до 50 посто масе од наведене грамаже штапа. Ако бисмо штапом од 40г пробали да максимално далеко бацимо и варалицу од 40г, велика је вероватноћа да штап не би издржао оптерећење! Дакле, максимално далеко бацити варалицу не значи и оптимално користити штап!

– Акција штапа – Уколико бисмо штап држали водоравно и окачили на његов крај један тег, штап би се савијао у зависности од материјала, конструкције, дужине… Уколико би се штап савио свом својом дужином, тада говоримо о меканим штаповима, параболичне акције. Уколико би се штап савио само врхом, онда говоримо о тврдим, брзим штаповима. Између те две акције постоји још читав низ нијанси. Ради лакшег сналажења произвођачи обележавају своје штапове ознакама за различиту акцију:

–           Оштар, тврд штап, брз врх, се обележава словом А, или бројем 4,5-5

–           Средње оштар, савија се првом трћином, са ознаком Б, или бројем 3,5-4

–           Средње мекан, савија се прве две трћине, са ознаком Ц, или бројем 2,5-3

–           Мекан, савија се целом дужином (параболик), са ознаком Д, или бројем 1,5-2

Због чега је све то важно? Штука има изузетно тврде чељусти и тешко је меканим штапом обезбедити добро забадање удице, па  би тврђи штап био бољи избор. Са друге стране, мекши штап обезбеђује правилнији, мекши рад варалице. За прецизнији забачај је захвалнији тврђи штап, док је за замарање рибе бољи мекши који својом акцијом скоро сам замара рибу… На табели се може јасније сагледати подела типова вараличарења у односу на очекивану тежину рибе, при том препоручену дужину штапа, грамажу, масу варалице и дебљину најлона…

 

Вараличарење Теж. рибе Дуж. штапа Грам. штапа Маса варалице Дебљина најлона

Лако

Do 1kg 1,80-2,70 5-30g 2-15g 0,15-0,20mm

Средње

Do 2,5-3kg 2,10-3,30 15-50g 10-30g 0,20-0,30mm

Средње тешко

Do 30kg 2,40-3,00 40-100g 18-60g 0,30-0,40mm

Тешко

Od 30 kg 2,40-2,70 30-150g Od 60g

Do 0,50mm

Иначе, у употреби је и подела на УЛТРА-ЛАKО, ЛАKО, СРЕДЊЕ и ТЕШKО ВАРАЛИЧАРЕЊЕ… У основи, подела се своди на исто.

На крају, када одлучимо да купимо штап за одређену врсту блинкерисања савет је да проверимо његове карактеристике, при чему би требало водити рачуна да не купујемо штап само зато што је од реномираног произвођача, већ онај нам одговара да би га свакодневно користили у риболову.

Мирослав Бундало