2021-04-25T09:13:32+02:00 25. априла, 2021. 09:12 |

Одговорност за здравље

Удружење пчелара Пожаревац које је једно од највећих и најактивнијих заједница у оквиру Савеза пчеларских организација Србије, наставља да ради и у ванредним околностима када пандемија корона вируса умногоме ограничава окупљање и кретање, каже Дејан Стефановић, председник:

-Радимо на најбољи начин, колико је то могуће у овим условима. Због пандемије корона вируса, на жалост, ни ми на локалном нивоу, ни на нивоу Савеза пчеларских организација Србије,  нису могле да се одрже скупштине. У таквој ситуацији, ингеренције скупштина су преузели извршни одбори. Иако је добијена сагласност Кризног штаба да се Скупштина СПОС-а одржи, чак и била заказана на Сајмишту у Београду, одустало се. Пчелари нису желели да окупљањем на било који начин угрозе здравље и што је такође битно, масовним окупљањем дају лош пример. Пчелари су управо људи који својим делатношћу усклађеном са природом указују колико су здравље и дисциплина важни за заједницу.  

Скупштина СПОС-а је одложена до тренутка када услови буду дозволили да се скуп одржи.

 

Не прскајте воће у цвету!      

Удружење пчелара Пожаревац апелује на воћаре да не прскају воће у цвету средствима која штете и пчелама и другим инсектима. Од 1970. године број инсеката на земљи је смањен за 80 одсто што је посебно погубно по инсекте који врше опрашивање.

Главни разлози су прекомерна употреба пестицида и инсектицида у целом свету. Настављање ове праксе прети да заустави природан ток и нанесе немерљиву штету не само пчелињом, већ и људској заједници.

 

 ПРИРОДНИ МЕД И ПРИПРЕМА ДРУШТАВА

   Дејан Стефановић

Пчелари из Удружења у Пожаревцу препоручују потрошачима да мед као и друге пчелиње производе купују од познатих и проверених произвођача. Разлог је што се последњих месеци у неким продајним ланцима појавио „лажни мед симњивог квалитета“ како каже Дејан Стефановић:

-После изласка инспекција, провере и повлачења ових производа, број притужби потрошача и удружења за њихову заштиту се смањио. Ми као пчелари зато апелујемо да се купује од познатих произвођача који дају одређену гаранцију да је мед или било који други производ прави.            

Како је ово пролеће почело доста хладним временом, припремама пчелињих заједница треба се посебно посветити. Пчелари би требало да изврше контролу потрошње хране заједница и ако је потребно, додатно да интервенишу:

-Пчелиње друштво се у овом периоду добро развија само ако је здраво и има довољан број пчела, квалитетну матицу, залиху хране, добро и квалитетно саће те довољан простор да крене у воћну пашу. То је неопходно како би се друштво развило и дало добре приносе у главним пашама, багрему, ливади и сунцокрету. Најквалитнија храна за пчеле је перга, мед, свеж полен и нектар као и вода. Погаче и сируп су корисни само ако нема њихове природне хране, каже председник Удружења пчелара Пожаревац.

 За извоз мања паковања

Из погона меда, који је Савез пчеларских организација Србије отворио у Рачи пре годину дана, извоз домаћих производа се наставља. Како је у свету потражња за мањим паковањима меда већа, погон је почео са пуњењем тегли од 400 грама за инострано тржиште, рекао нам је Стефановић и додао:

-Велико је интересовање за нашим медом у свету, те ако наредна сезона буде добра надамо се  још већем извозу у 2021. години од прошлогодишњег.

Иначе,  свим пчеларима који су мед предали, премије су исплаћене у договореним роковима.

Задатак пчелара је да у овом периоду припреме друштва на најквалитенији начин, како би пчеле могле на добробит свих урадиле свој користан посао. 

Пријаве за подстицај

Подношење пријава за остваривање права на подстицај по кошници за 2021. годину је почело 15. априла и траје до 31. маја. Подстицај се остварује за најмање 20, а највише 1000 кошница пчела. За бесповратна средства која износе 720 динара по кошници потребно је само поднети захтев. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања које спроводи програм за 2021. годину определило је 600 милиона динара.

                                                                                                                 Д. Д.