2021-01-07T10:34:14+01:00 7. јануара, 2021. 10:34 |

Одобрени нови пројекти

ОСНОВНА ШКОЛА „СВЕТИ САВА“ У ПОЖАРЕВЦУ

Прво полугодиште било је посебно и незаборавно како за ученике тако и за њихове наставнике и учитеље. Настава се одвијала у специфичним условима, уложено је доста труда и вештине да образовни процес функционише и у таквим околностима и да се први део нове школске године приведе крају. Према речима директорке Основне школе „Свети Сава“ у Пожаревцу Маргарете Секуловић, у школи су забележени спорадични случајеви заразе наставника и ученика али је, захваљујући примени епидемиолошких мера и одговорности, отклоњен ризик да школа постане место трансмисије вируса. 

Маргарета Секуловић

-Све време смо радили према препорукама Министарства просвете које је у једном тренутку наложило да старији разреди пређу на онлајн наставу. Ученицима који немају техничке могућности за приступ гугл учионици, Школа је доделила таблет рачунаре и на тај начин им омогућила да наставу прате електронским путем. Један број ученика, преусмерен је да прати часове преко РТС-а. За ову групу ученика, као и за полазнике Школе за основно образовање одраслих у Казнено поправном заводу за жене и КПЗ „Забела“, штампан је и одређени материјал. Учитељи су одговорно и напорно радили са ученицима подељеним у две групе, истакла је Секуловић која је подсетила да су се родитељи на почетку школске године изјашњавали о томе да ли желе да њихова деца похађају наставу онлајн, било да су у питању ученици млађих или старијих разреда. Поједини ученици су на онлајн часове прелазили и касније. На крају, увидом у електронски дневник, родитељи су могли да виде какав су успех постигла њихова деце.

Када је у питању Школа за одрасле настава се одвијала преко вибер група, које су комуницирале са предметним наставницима, а за оне полазнике који те могућности нису имали, био је обезбеђен штампани материјал. 

-Циљ нам је био да ниједан ученик или полазник Школе за одрасле не остане ван образовног процеса, у чему смо и успели, каже директорка и објашњава да у овој школској години, за разлику од претходне, постоје јединствени програми наставе и учења, наставне јединице које се приказују на РТС-у истовремено су и наставне јединице које се обрађују у школи. 

Осим матичне школе у Пожаревцу, у оквиру ОШ „Свети Сава“ у Ћириковцу ради и подручна школа са четири одељења, коју деца похађају у две смене. 

Морзеов код – дешифровање симбола – Ученици су у оквиру ове активности дешифровали генетски код, математичке једначине, Горски вијенац, слали и примали поруке као телеграфисти, уз помоћ микробита.

ЗА ПРАВЕДНО И КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ

Захваљујући швајцарској Фондацији за децу „Песталоци“, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Србији се реализује Пројекат под називом „Партнерство за праведно и квалитетно образовање“. Поред ОШ „Свети Сава“ која учествује у статусу фокус школе, у спровођење пројекта укључене су још две пожаревачке школе. 

-Партнери су нам школе „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Караџић“. Иначе, укупно је девет школа у Србији прихватило овај програма, чија ће имплементација трајати у наредних девет година. Суштина је у томе да у локалним заједницама, просветни радници и родитељи будућих ученика почну да размишљају у правцу да су све школе подједнако добре за образовање деце, истакла је Секуловић и додала: 

-Наша школа има све техничке услове, образовне софтвере и наставна средства за успешно образовање младих. Локална самоуправа је подржала наше учешће у овом пројекту и потписала Меморандум о сарадњи са координатором пројекта, Центром за интерактивну педагогију. Програм се односи, како на стручно усавршавање наставног кадра, тако и на пружање помоћи фокус и партнерским школама у смислу обезбеђивања техничке подршке. У оквиру овог програма добили смо 25 таблет рачунара, хигијенска средства, маске, папире за штампу, али и интерактивне игре за ученике првог и другог разреда који похађају продужени боравак, каже Секуловић. 

У овој школи, иначе, у два комбинована одељења, наставу прате и ученици са тешкоћама у учењу и развоју.  

Продужени боравак

ЕРАЗМУС ПЛУС

Еразмус плус је програм Европске уније намењен повезивању и сарадњи у области образовања младих и спорта на основу финансираних пројеката од 2014. до 2020. године. ОШ „Свети Сава“ у овом пројекту учествује већ четврту годину. Прве две године обухваћени су само наставници, од прошле учествују и ученици. У последњем, овогодишњем року, школа је конкурисала као партнер и одобрено јој је пет пројеката, највише од свих школа у Србији. Иначе „Свети Сава“ је једина школа на подручју пожаревачке локалне самоуправе која учествује у Еразмус плус програму. Нови одобрени пројекти односе се на заштиту животне средине, на превазилажење културних разлика, учење других култура, на младе креативне јутјубере, на образовање одраслих. 

-У зависности од тога како се даље буде развијала епидемиолошка ситуација 20 наших ученика у оквиру ових пројеката посетиће неке стране земље као партнери у пројекту али и угостити младе из Француске, Естоније, Пољске, Румуније, Македоније, Хрватске, Португалије, Турске и Италије, каже директорка. 

Милион динара за опремање школе

Основна школа „Свети Сава“ учествовала је на конкурсу за средства компаније НИС. Одобрена су јој средства у износу од око 1.000.000 динара, уговор је потписан и сада предстоји реализација пројекта који се односи на опремање кабинета за информатику и рачунарство, као и на обезбеђивање пројектора за већи број учионица. 

И поред епидемије у школи ради Ученичка задруга „Мозаик“ . Од Министарства просвете одобрена су јој средства у износу од око 370.000 динара за набавку две пресе, за сабијање лименки и ПЕТ амбалаже. Прошле године, у оквиру Еко школе, освојено је прво место у Србији у акцији сакупљања лименки и новчана награда од 100.000 динара. 

М. П.