98Двадесет и прва Смотра фолклорних ансамбала села Србије почела је свечаним дефилеом учесника кроз Кличевац у суботу, 24. јуна увече. СФАС, који је закорачио већ у трећу деценију, окупља и сабира чуваре традиције игре из целе Србије. Овде се представљају и такмиче најбољи фолклорни ансамбли који су право учешћа изборили на квалификацијама на регионалним смотрама.

           Организатори Смотре су Град Пожаревац, који је уједно и покровитељ, Савез аматера Србије и Месна заједница Кличевац – домаћин такмичења. У жирију, који оцењује квалитет и припремљеност су три члана: др Драгослав Џаџевић, кореграф и етнолог, мр Мирјана Дробац, етномузиколог и Даница Ђокић, етнолог.

           На церемонији отварања испред домаћина, села Кличевац, представнике локалне самоуправе у Пожаревцу, учеснике и госте поздравио је потпредседник Месне заједнице  Живадин Николић захваливши се организаторима и Граду Пожаревцу на покровитељству без кога, како је рекао, Смотра не би могла ни да се одржи.

           Смотру је званично отворио председник Скупштине града Пожаревца и уједно председник Организационог одбора, Бојан Илић:

           – Град Пожаревац увек подржава овакве свечаности и манифестације, рекао је, јер су спој историје, традиције, културе и чувари баштине Србије и овог краја. Ова смотра има посебну вредност јер дуго траје, већ је ушла у трећу деценију и омогућава младима да прихвате и науче оно што им старије генерације остављају.

           Смотру фолклорних ансамбала села Србије подржала је Туристичка организација Града Пожаревца.

                                               ПРЕКО 500 ТАКМИЧАРА

           Први наступ у суботу увече био је резервисан за домаћина, КУД „Миленко Стојковић“, који је ревијално извео део из „Коштане“ и „Врањанску свиту“.

           Затим је такмичење почело. Прве вечери своје умеће показало је Културно-уметничко друштво „Света Петка“ из Петке, ГО Костолац. За њима су наступили фолклорци КУД-а „Осипаоница“, Град Смедерево, КУД – а „Глоговац“, Град Јагодина, КУД -а „Радисав Никчевић“ из Милошева, Град Јагодина и у последњем вечерњем  наступу представио се КУД „Брадарац“, Град Пожаревац.

           Другог дана Смотре, у недељу 25. јуна пред публиком у Кличевцу играли су фолклорци КУД-а „Вук Караџић“ из Орашја, Општина Варварин, Дома културе „Банат“ из Банатских Карловаца, Општина Али Бунар, КУД-а „Бранко Радичевић“ из Нових Бановаца, Општина Стара Пазова, КУД-а „Коло“ из Обреза, Општина Варварин и Дома културе „29.новембар“ из Старчева, Град Панчево.

           На овогодишњој, 21. Смотри фолклорних ансамбала села Србије у Кличевцу у такмичарском делу наступило је десет културно- уметничких друштава и преко 500 учесника – фолклораца.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content