2021-07-29T18:07:40+02:00 29. јула, 2021. 14:51 |

Одржан Савет браничевског управног округа

У Пожаревцу је данас одржана четврта седница Савета браничевског управног округа, којој су осим начелника Округа Александра Ђокића присуствовали представници свих локалних самоуправа, директорка Завода за јавно здравље др Ана Јовановић и вршилац дужности начелника Сектора за ванредне ситуације одељења у Пожаревцу  Стојан Бркић.

Представници Града Пожаревца и општина, између осталог, информисани су о тренутној епидемиолошкој ситуацији и вакцинацији у округу. Према речима директорке Завода за јавно здравље др Ане Јовановић, у последња два месеца епидемиолошка ситуација није се значајно променила и даље је повољна и поред тренутне ситуације у Републици.

 -Томе је у знатној мери допринела свест наших грађана да се епидемиолошке мере и даље поштују, а и обухват вакцинацијом је интензивнији. Просек вакцинисаних са обе дозе, старијих од 18 година, за Браничевски округ износи 36,68 одсто, а по општинама: Велико Градиште 43,38 одсто, Пожаревац 42,37 одсто, Голубац 41,53 одсто, Жабари 33,42 одсто, Жагубица 26,63 одсто, Кучево 40,93 одсто, Мало Црниће 32,85 одсто и Петровац 32,33 одсто, рекла је др Ана Јовановић.

 С обзиром на то да је на дневном реду Савета била и реализација програма који се финансирају из ИПА фондова, начелник Округа Александар Ђокић нагласио је да се 2022. године завршава петогодишњи циклус током којег су локалне самоуправе у Браничевском округу добиле 18,5 милиона евра.

-Потребно је да представници ЛЕР-а појединачно доставе колико је тачно средстава добијено и за које пројекте по општинама. Затражио сам да почну да раде на новим пројектима којима ће конкурисати током новог циклуса. Постоји велика шанса да буде реализован велики пројекат у којем заједно учествују Велико Градиште и Кладово, али апеловао сам и на представнике других општина да благовремено аплицирају са квалитетним пројектима. Са друге стране, велики проблем код малих локалних самоуправа представља предфинансирање у износу од 15 одсто и веома важно би било да та средства издвоји држава. Што се тиче, управљања отпадом донели смо закључак да је потребно примењивати уредбу Владе којом је предвиђено да се до изградње регионалне депоније отпад са ових простора одлаже на регионалној депонији у Лапову, закључио је Ђокић.

                                                                                    Д.Динић