Након две године паузе због неповољне епидемиолошке ситуације, изазване корона вирусом, протекле суботе, у Ресторану „Препород“, у организацији Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ у Пожаревцу, одржана је 13. Стишка посна трпеза. Реч је о традиционалној хуманитарној манифестацији такмичарског карактера захваљујући којој се годинама уназад успешно прикупљају новчана средства намењена социјално угроженима.

Јасмина Живковић, председница пожаревачког Кола српских сестара истакла је да је на овогодишњој манифестацији учествовало 14 удружења и једна хуманитарна организација.

-Стишку посну трпезу наше удружење организује од 2008. године. Претходне две године, због епидемије корона вируса нисмо били у могућности да манифестацију организујемо. Сада смо са неком стрепњом ушли у организацију, али ипак смо успеле да велики број људи окупимо око Стишке посне трпезе. Донаторски карактер ове манифестације огледа се у томе што је новчани прилог сакупљен на овој вечери опредељен за наше најстарије суграђане, као и за помоћ корисницима Народне кухиње у Пожаревцу и Костолцу, реклаје Живковић подсетивши да Коло српских сестара ове године прославља пуне три деценије рада у обновљеном сазиву.

Награђени

Најукуснији посни колач припремиле су чланице Удружења жена „Врело“ из Лугавчине, најукуснију слатку посну питу екипа Удружења жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, а најукуснију слану посну питу Удружење жена Пругово.

Најукуснију посну сарму скувале су чланице Удружења жена из Пољане, најукусније посно предјело Удружење жена „Мндре“ Мелница – Витовница, најукусније посне суве паприке припремиле су чланице Кола српских сестара Петровац на Млави, а најукуснији пребранац Удружење жена Мајиловац.

Најоригиналнији рибљи специјалитет је из Удружења жена Живица, док је најукуснију рибљу чорбу скувао Црвени крст Пожаревац.

 Прво место за најоригиналније традиционално посно јело припало је Удружењу жена „Старчевљанке“ из Старчева, друго место Удружењу жена „Ћовдинке“ из Ћовдина, а треће Колу српских сестара Милошевац.

Најлепше аранжирану посну трпезу имало је Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ Костолац, другопласирани је Црвени крст Пожаревац, док је треће место припало Удружењу жена „Миленко Стојковић“ из Кличевца.

Највеселија такмичарска екипа је Удружење жена из Пољане.

Специјална награда Кола српских сестара Пожаревац припала је чланицама Удружења жена „Етно даме“ из Лазнице које годинама уназад несебично пружају подршку и радо се одазивају позиву за учествовање у Стишкој посној трпези.

Током свог тридесетогодишњег рада, Коло српских сестара у Пожаревцу организовало је многобројне хуманитарне акције. Традиционално помаже и ђаке, штићенике удружења.

-Сваке године помажемо ученике основних школа. Према нашим критеријумима, морају да буду добри ученици и да имају примерно владање у школи. Осим тога, бринемо и о породицама са троје и више деце. Рећи ћу и то да најстарија трећа “беба” данас има тридесет година, колико и обновљено Коло српских сестара, напоменула је Живковић.

У име његовог преосвештенства епископа браничевског др Игнатија Мидића, све госте овогодишње Стишке посне трпезе поздравио је прота Никола Манојловић пожелевши свако добро од Господа у дане  божићног поста.

Председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић је, након обиласка штандова, на којима је била изложена посна трпеза Стига, упутивши поздравне речи, похвалио организатора и учеснике ове манифестације.

-Приметио сам да свако поднебље има посебно посно јело по коме је познато. Све то говори о специфичности овог подручја Србије, али и о томе да сваки крај чува од заборава и негује своју традицију и културу, нагласио је Мијатовић.

У оквиру овогодишњег програма манифестације, Валентина Вања Дабић прочитала је своју ауторску песму која се везује за рад Кола српских сестара и Стишку посну трпезу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content