У селу Брежане, надомак Пожаревца, у недељу, 26. јуна, организована је спортско туристичка манифестација „Сомовијада“ на којој је учестововало 36 екипа из целе Србије. Организатор догађаја такмичарског карактера је Месна заједница Брежане, а покровитељи Град Пожаревац и Туристичка организација.

 Пецало се искључиво на удицу за коју су били закачени глиста, ровац или дурдубак. Такмичари су се са обале и из чамаца, на Великој Морави, трудили да упецају што већи комад рибе, у овом случају сома, који се иначе сматра господаром ове реке.

Највише среће имала је трочлана екипа пецароша из Александровца која је из воде извадила сома тешког око 12,5 килограма.

Иначе, пропозиције такмичења су такве да се рачуна искључиво укупна тежина упецане сомовине, а не број уловљених риба. Риба испод мере након што се измери враћа се у воду, док се одрасли примерци, дужине изнад 60 центиметара задржавају, односно не враћају у воду.

По завршетку такмичења на реци, у центру села организовано је такмичење у кувању рибље чорбе.

За најуспешније такмичаре и ове године организоване су богате награде – пехари, захвалнице, штапови за пецање и машинице, котлићи…

На овогодишњој манифестацији уживали су и најмлађи којима су на располагању били рингишпил и гумени дворац са тобоганом.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content