У насељу Браничево, у Општини Голубац, у организацији Културно-уметничког друштва и Месне заједнице, а под покровитељством локалне самоуправе, одржани су 13. Мајски сусрети фолклора.  Осим домаћина учествовала су и Културно уметничка друштва  „Српски вез“ из Куманова, Северна Македонија „Стенка’“ из Љупкова Република Румунија, „Ђурђевдан“ из Новог Села, Општина Велика Плана, Фолклорни ансамбл Народне библиотеке  „Вељко Дугошевић“ из Голупца и Ансамбл народних игара и песама  „Властимир Павловић Царевац“  из Великог Градишта.

Фестивал је почео свечаном поворком учесника улицама Браничева, настављен је посетом православном храму Светог пророка Јеремије  и завршним концертом у великој сали Дома културе.

Домаћин и организатор Мајских сусрета фолклора КУД ,,Браничево” из Браничева основано је 1984. године, негује и развија народну традицију и културу, народне игре, песме и обичаје и труди се да сачува од заборава истинске вредности наше народне уметности.

  -Друштво броји око 100 чланова, а на нашу посебну радост, најбројнији нам је подмладак, љубав према фолклору је велика и та љубав нас је одржала до данас. Учествујемо на многим манифестацијама,  фестивалима и смотрама, како у земљи, тако и иностранству., истиче председника КУД-а  „Браничево“,Слађа Гајић.

По трећи пут међу учесницима  Мајских сусрета фолклора у Браничеву је и Културно-уметничко друштво „Српски вез“ из Куманова из Северне Македоније које је са својим домаћинима потпусало Меморандум  о сарадњи.

             Општина Голубац средствима и другом врстом помоћи доприноси развоју културе у Голупцу али и у осталим насељима у којима има добре организације и чувања својих обичаја и традиције.

         -Циљ Општине Голубац већ неколико година је да у свим насељима имамо по неку манифестацију и надам се да ћемо у наредном периоду то и реализовати. Свако насеље има своје обичаје, традицију и културу и пожељно би било да то и представи јавности. Ова манифестација у Браничеву је једна од тих коју помажемо да се одржава, каже Марко Стојаковић, заменик председника Општине Голубац. 

                                                                                                    Љ. Настасијевић 

Share.

Comments are closed.

Skip to content