Стојадиновић уручује  награду Љ.Вујовићу

У Пожаревцу је одржано „Вече родољубиве поезије“, на којој су додељене награде са Конкурса за најбољу родољубиву песму и представљен Зборник родољубиве поезије „Видовдански цвет“.

Госте и поете поздравио је Славољуб Стојадиновић, председник Грaдске oргaнизaциja Удружења пoтoмaкa рaтникa 1912-1920 Пoжaрeвaц, наглашавајући значај сећања на претке који су патриотизмом, витештвом и јунаштвом дали пример неговању традиције родољубља и славне прошлости. Скуп је својим присуством увеличао господин Радомир Андрић, почасни председник Удружења књижевника Србије, који је беседу о значају родољубиве песме закључио речима српског генерала Крсте Смиљанића  „Слобода има лица оних који су за њу живот дали.”

Одлуку жирија Конкурса за најбољу песму кога су чинили члaнoви Слaвицa Joвaнoвић,  Дрaгишa Живaдинoвић, Mилисaв Mилeнкoвић и Зoрaн Стojићeвић Рикaрдo саопштила је председница Taтjaна Живкoвић. Првa нaгрaдa припaла је пeсми „Moj рoд” aутoрa Љубoмирa O. Вуjoвићa из Бeoгрaдa, другa пeсми „Хрaстoвaчo зaбoрaвљeнa си a дeвeт стoтинa вaс je билo“ Злaтaнa Пejкићa из Кoстoлцa а трeћa нaгрaдa  пeсми „Крajпутaш српскoг рaтникa“ Joвaнa Д. Пeтрoвићa из Пeтрoвцa нa Mлaви. Специјалне похвале припале су песмама „Жртвa“ Гoлубa Jaшoвићa из Крaгуjeвцa, „Њихoвe бистe кo вeчит плaмeн“ Гoрaнa Витићa из Бeoгрaдaи  „Србиja“ Сeнaхидa Нeзирoвићa из Лукaвцa, Tузлaнски кaнтoн, Фeдeрaциja БиХ.  Они су овом приликом говорили своје стихове, док су им награде уручили Вера Зарић Митровић директорка Нaрoдне библиoтeке  „Илиja M. Пeтрoвић“ и Славољуб Стојадиновић. Публици су се стиховима представили и  бројни завичајни песници, који су овим чином, по речима књижевника Милисава Миленковића, промовисали Зборник „Видовдански цвет“.

Вече родољубиве поезије, песмом су увеличале Татјана Живановић и Јована Јанковић ученице Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у пратњи хармонике професора Саше Перића.

Традиционалну манифестацију „Вече родољубиве поезије“ организовали су  Удружeњe пoтoмaкa рaтникa 1912-1920, Пожаревац,  Нaрoднa библиoтeкa „Илиja M. Пeтрoвић“ као и Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у којој је приређен скуп.

В.Винкић

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content