2010-10-12T21:13:53+02:00 12. октобра, 2010. 21:13 |

OMAŽ MAESTRU PISANE REČI

Otkrivanjem biste Slobodana Stojanovića u Sunčanom parku, prošle srede otpočeli su Dani Slobodana Stojanovića, u organizaciji Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac i uz podršku Gradske uprave. Bistu je otkrio gradonačelnik Miodrag Milosavljević, istakavši da je Stojanović jedan od najznačajnijih dramskih i književnih stvaralaca druge polovine 20.veka.

– Povodom desetogodišnjice od smrti, Narodna biblioteka “Ilija M. Petrović”, u saradnji sa lokalnom samoupravom i njegovom porodicom, pokrenula je dvodnevnu manifestaciju posvećenu stvaralaštvu Slobodana Stojanovića. Glavni pokrovitelj je grad Požarevac koji je dao podršku celom projektu, prepoznavši i potvrđujući trajnu vrednost knjiženog dela našeg sugrađanina, čiji značaj daleko prevazilazi okvire njegovog i našeg grada kojeg je toliko voleo. Sa nadom da će ova manifestacija postati tradicionalna, grad Požarevac počinje da se na najdostojniji način odužuje liku i stvaralaštvu jednog od naših najistaknutijih kulturnih poslenika i zaslužnih građana. Otkrivajući danas bistu, započinjemo manifestaciju, za koju smatramo da s pravom pretenduje da postane jedan od najuglednijih kulturnih događaja u Srbiji, rekao je Milosavljević.

Ispred biste koja je rad akademskog vajara Slaveta Ajatovskog, na čijem je postamentu ispisano “Više od igre”, što je naziv popularne Stojanovićeve televizijske serije, odlomak iz neobjavljene drame Slobodana Stojanovića “Osmejak Svetog Spiridona” pročitala je dramska umetnica Rada Đuričin.

U svečanoj sali Gradske uprave potom je započeo dvodnevni skup, pod nazivom “Dramsko stvaralaštvo Slobodana Stojanovića”, koji je otvoren projekcijom dokumentarnog filma, čija je tema život i delo Stojanovića.

Direktorka požarevačke biblioteke, Beba Stanković na početku skupa obratila se prisutnima:

– Poštovani članovi porodice Stojanović, dragi gosti i sugrađani, zadovoljstvo je veliko, a čast još veća što imam priliku da vas u ime organizatora manifestacije Dani Slobodana Stojanovića pozdravim i da vam se zahvalim što ste danas u Požarevcu. O vrednosti kulturnog stvaralaštva Slobodana Stojanović govore i svojim dolaskom naši gosti; retke su prilike u kojima se tokom dva dana okupi toliko značajnih imena iz struke.

U ime porodice zahvalio se Gradimir Stojanović, brat Slobodana Stojanovića, rekavši:

– Hvala je mnogo više od same lepe reči, za čin koji je priredio grad i biblioteka, vi, dragi sugrađani i Slobodanovi prijatelji. Nadam se da će bista – spomenik koji simbolizuje sećanje na Slobodana podstaći otkrivanje njegovih dubinskih, dugoročnih vrednosti, sada nedovoljno istraženih i sačuvanih ispisanih horizonata brojnih područja na književnom stvaralačkom prostoru. Time će kulturna ponuda Požarevca, nadam se, biti obogaćena i plasirana na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Skupu posvećenom dramskom stvaralaštvu Stojanovića aktivno su prisustvovali Dejan Penčić Poljanski, Muharem Pervić, Jovan Ćirilov, Zoran Hristić, Rada Đuričin, Ivan Bekjarev i mnogi drugi dramski i književni stvaraoci Srbije. Dvodnevni okrugli sto bavio se svim segmentima rada Slobodana Stojanovića, a publika će ga zasigurno pamtiti po mnogim ostvarenjima, poput serija “Više od igre”, “Jastuk groba mog”, TV drama “Golubovići”, “Devojka s lampom”, filmova “Idemo dalje”, “Držanje za vazduh”, predstava “Ptic i ptica” i brojnih drugih stvaralačkih bravura, a ono što je sigurno je da je glavna karakteristika Slobodanove umetnosti čovekoljublje i duboka emotivnost.

L.Likar