ФАРМАКОИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ  „АПОТЕКА ПОЖАРЕВАЦ“

Од открића антибиотика пре 70 и више година, они су били главно оружје у терапији бактеријских инфекција, укључујући животно угрожавајуће болничке инфекције. Често се рутински прописују и узимају, понекад неодговарајуће. Антибиотици се такође користе у производњи хране животињског порекла за терапију, превенцију болести и побољшање раста.Антимикробна резистенција (АМР) , антимикробна отпорност једна је од највећих претњи данашњице. Као фармацеути  схватамо озбиљност проблема и учествујемо у његовом превазилажењу. Регулативе постоје на интернационалном, регионалном и националном нивоу.

        Антибиотска резистенција односи се специфично на отпорност на антибиотике, што се често јавља код бактерија које  изазивају инфекције. Антимикробна резистенција је много шири термин и обухвата резистенцију на лекове који се користе у третману инфекција изазваних и осталим микроорганизмима као што су паразити (маларија), вируси ( HIV ) и гљивице (Candida )

   АНТИМИКРОБНА РЕЗИСТЕНЦИЈА  ОТЕЖАВА КОНТРОЛУ ИНФЕКТИВНИХ  БОЛЕСТИ

Сама резистенција умањује ефикасност терапије због чега пацијенти остају клицоноше дужи временски период и повећавају ризик од ширења резистентних тј.отпорних микроорганизама на друге људе.

АНТИМИКРОБНА РЕЗИСТЕНЦИЈА  ПОВЕЋАВА ТРОШКОВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ  

Када инфекције постану резистентне на прву линију терапије лековима, морају се применити много скупљи лекови. Дуже трајање болести и третмана, често у болничким условима повећава трошкове здравствене заштите, као и економски терет породице пацијента.

Сва достигнућа модерне медицине су у великом ризику од антимикро-

бне отпорности.  Без ефикасних антимикробних лекова за превенцију и третманa инфекција, угрожене су:

       – успешне трансплантације органа,

       – хемотерапија код канцера и

       -озбиљне хируршке интервенције.

Неопходна је озбиљна, координисана акција која би смањила појаву и ширење АМР у којој би улогу имали осим медицинског особља, лекара, фармацеута, стоматолога, фармацеутских техничара и сестара и сами грађани.

 

 ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ!

Сваком употребом антибиотика, била она оправдана или не, смањује се њихова ефикасност због развоја отпорности бактерија.

Антибиотици су лекови који лече само бактеријске инфекције, не и вирусне.

Обична прехлада, кашаљ, грип, кијавица, већина упала горњих дисајних путева су вирусног порекла и не могу се лечити антибиотицима.

Антибиотици нису лекови за лечење грипа и прехладе.

Антибиотик није лек за сваки бол у грлу.

Антибиотик није лек за снижавање температуре.

Антибиотик се користи само по препоруци лекара.

Не делите прописани антибиотик са другима

                                                                     дип.фарм. Снежана Закошек

                                                                      спец. фармакоинформатике

 

   УЛОГА ФАРМАЦЕУТА

Фармацеути који раде у апотекама су битна карика у борби против резистенције. Често су баш они прва линија комуникације са пацијентима. Зато и имају кључну улогу у борби против отпорности.

Због ове јединствене позиције у друштву фармацеут може и  едукује пацијенте о исправној и рационалној употреби свих лекова као и о начину одржавања хигијене и спречавања појаве и ширења  инфекције.

ИМУНИЗАЦИЈА КАО ПРЕВЕНЦИЈА

             Имунизацијом се смањује број оболелих углавном од вирусних инфекција. Њих често прате секундарне бактеријске инфекције, које захтевају примену антибиотика. Зато је ефикасна имунизација важан корак у борби против АМР, а улога фармацеута је да подржи и промовише имунизацију .

 

ПРЕВЕНЦИЈА ИНФЕКЦИЈЕ И КОНТРОЛА

  Едукацијом друштва о правилном:

  • прању руку и личној хигијени,
  • исправном кијању/кашљању,
  • изолацији инфицираних пацијената,
  • коришћењем презерватива превенирају се, односно,  спречавају се инфекције.

 

 ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА

Промоција здравља је нешто што сваки наш фармацеут  свакодневно  спроводи у својој апотеци кроз разговоре и давање савета o здравим животним навикама.

Фармацеут процењује да ли је пацијент за лекара или му се помоћ може пружити на лицу места тј. у апотеци. Пацијенти који пате од респираторних вирусних инфекција су често убеђени да су им антибиотици неопходни. Фармацеути  увек стрпљиво разговарају са пацијентом, обесхрабре  га од примене антибиотика и понуде  му неки од препарата за ублажавање симптома, уз савет за хигијенске мере и мировање и упозорење када да се обрати лекару.

Циљ је да се подигне свест о рационалној употреби ове групе лекова.

Уколико је антимикробни лек неопходан, пацијентима увек нагласимо важност правилне примене и дужине трајања терапије.

Фармацеут добрим саветом  спречава клинички значајне интеракције антибиотика са храном и лековима.

Родитељима увек нагласимо колико је битно да дете добије терапију на време и у пуној дози

Share.

Comments are closed.

Skip to content