2020-11-10T18:54:58+01:00 10. новембра, 2020. 18:52 |

Општина Кучево: Конкретан план развоја

Председник др Иван Рајичић

Кучевачка локална самоуправа у следећу годину ступа са развојним буџетом. Како истиче председник Општине др Иван Рајичић, акценат је на субвенционисању привреде, улагањима у инфраструктуру, пољопривреду и туризам, као и на унапређењу социјалне заштите и заштите животне средине.  

СУБВЕНЦИЈЕ ПРИВРЕДИ

– Намера нам је да подржимо привреду кроз субвенције. Како бисмо подстакли запошљавање, за наредну годину је планирано 20 милиона динара за локалне привреднике са територији општине Кучево. Средства смо определили за два до девет радника, јер је за више од десет предвиђена републичка мера. То значи да ће локалном привреднику који упосли од два до девет радника бити обезбеђен одређен новчани износ, за два радника 1.750 евра по запосленом и уз експоненцијални раст, за девет радника би субвенција износила 4.300 евра по запосленом, објашњава председник и исказује наду да ће ова мера бити значајна подршка привреди, што би потом обезбедило и буџетски прилив кроз порезе на зараду, имовину и слично.

Др Рајичић посебно наглашава планирану потпуну реконструкцију кучевачког Дома здравља, у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања Републике Србије, за коју следи расписивање јавне набавке. Вредност је око 200 милиона динара.

Подршка председника Вучића

Председник Србије Александар Вучић је приликом прошлонедељног састанка са сарадницима, међу којима је био и председник Општине Кучево др Иван Рајичић, нагласио да ће надлежни државни органи помоћи овој општини, посебно у сфери финансијске ликвидности, и том приликом похвалио досадашње активности новог председника ове браничевске општине.

ПЕТ КЉУЧНИХ ОБЛАСТИ

У току је усвајање Локалног акционог плана за период од 2021. до 2027. године и формиран је координациони тим задужен да прати реализацију.

– У оквиру седмогодишњег Локалног акционог плана таргетирали смо пет области: привреду, пољопривреду, заштиту животне средине, социјалну заштиту и туризам. За сваку од тих области постоје тимови задужени за израду конкретних планова развоја, тако да ћемо касније моћи да радимо пројекте којима бисмо конкурисали код надлежних министарстава, као и ЕУ програма и програма прекограничне сарадње, каже др Рајичић, и додаје:

– Врло нам је важна област туризма, посебно с обзиром на то да имамо велике неискоришћене потенцијале. Рецимо, локалитет Краку Лу Јордан из трећег века, римско утврђење и металуршки центар, у којем се из реке Пек експлоатисало и прерађивало злато. Имамо податке да је читаво римско царство финансирано од злата и златника који су долазили са Пека. Потом, за вилу Краља Александра, лоцирану у селу Нересница, упутили смо захтев Краљевском двору за помоћ у рестаурацији.

С циљем унапређења целокупних туристичких капацитета, развија се и идеја о „силаску“ на Пек, најављује председник:

– Идеја је да направимо макете багера који су својевремено постојали на реци Пек, да се на тај начин вратимо у то време и што верније дочарамо туристима. На нашој територији су две пећине, Равништарка и Церемошња, које примају посетиоце, али и Дубочка пећина, која није искоришћена због недовршених имовинско – правних односа за приватне парцеле око пећине и на уласку у исту. Поседујемо упечатљив видиковац Јелена стена, где је асфалтиран прилазни пут, потом, у Кучеву су градска црква са портом,  Центар за културу, заоставшина сликара Драгана Кецмана којем обнављмо Галерију, а поносни смо и на порекло велике музичке легенде Ђорђа Марјановића, који је ових дана прославио 89 година.

Тренутно се у кучевачкој општини ради на финансијској консолидацији због затеченог стања, али, како наводи да Рајичић, и на привлачењу инвестиција, како у производном сектору, тако и у сфери трговине и услуга:

– У плану је да компанија „Каструм“ отвори хипермаркет на подручју садашњег бувљака, са уређењем целог тог простора. Ушли смо у план детаљне регулације за Спортско-рекреативни центар, који обухвата подручје од 24 хектара у пределу долине Пека, у самом Кучеву. Дакле, идеја је да Кучево „спустимо“ на реку, уредимо шеталишта, игралишта, да то постане жила куцавица. Поред  свега, сређујемо школе, трудимо се да деци пружимо адекватне услове за школовање. Што се тиче предшколског образовања, гледамо да у Дубоки отворимо још један вртић у оквиру постојеће Предшколске установе „Лане“. Поред тога имаћемо и инфрастуктурне пројекте, асфалтирање постојећих и нових путева и свега онога што спада у инфраструктуру, најављује председник Општине Кучево др Иван Рајичић.