2020-10-19T11:29:00+02:00 19. октобра, 2020. 11:09 |

Општина Мало Црниће: Годишњица биткe на Врањевцу

 

На брду Врањевац, у атару села Кула у општини Мало Црниће крај споменика  страдалим  борцима, 18. октобра,   обележена је  105. годишњица ослободилачке битке на Врањевцу.

Овом чину присуствовали су представници Војске Србије, локалне самоуправе на челу са председником Општине Мало Црниће Малишом Антонијевићем и председницом СО Горанком Стевић, чланови Удружења потомака ратника 1912-1920. године Општине Мало Црниће са Гораном Дачићем на челу, делегације суседних општина,  представници Српске православне цркве, као и бројни грађани.

Парастос страдалим борцима за слободу служили су отац Мирко, свештеник Црљеначко-Куљански и игуман манастира Рукумија, отац Симеон.

Венце на спомен обележје положили су представници Министарства одбране, Војске Србије, локалне самоуправе, Удружења потомака ратника 1912-1920. Општине Мало Црниће и Града Пожаревца, представници МЗ Кула  и делегација Основне школе „Милисав Николић“ Божевац.

 Присутнима се обратио председник Општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:

-Србија никад није прва нападала, само се увек бранила од напада и разних непријатеља, који су имали јаку жељу да покоре свету српску земљу. Српски војник то никада није дозволио, нити ће дозволити, рекао је Антонијевић.

Историјски осврт на ток борбе на Врањевцу, али и на борбе у Браничевском округу и читавој Србији, дао је председник Удружења потомака ратника 1912-1920. Општине Мало Црниће, Горан Дачић.

У културно уметничком програму учествовали су Хор манастира Рукумија, Милија Радивојевић Баја, Зорица Тошић и ученик трећег разреда ОШ „Милисав  Николић“ Божевац, Уно Манџукић, који је у оквиру Дечије недеље примио награду од председника Републике Србије Александра Вучића за писани састав „Зашто волим Србију“. У улози војводе Степе Степановића и војводе Живојина Мишића појавили су се Бошко Пулетић и Лепомир Ивковић, драмски уметници из Београда.

 

Текст: З.Стојановић

Фото:Мирослав Животић